פרק א: צום תשעה באב, מקורו וטעמו
א. "כה אמר ה' צבא-ות: צום הרביעי וצום החמישי, וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמֹעדים טובים, והאמת והשלום אהבו" (זכריה פרק ח' פס' י"ט). נביאים אחרונים תקנו להם לישראל ימי תענית, עקב הצרות שארעו לעמנו באותם ימים.
צום הרביעי הינו צום שבעה עשר בתמוז (ונקרא כך משום שהינו בחודש הרביעי מחודש ניסן). צום החמישי הינו צום תשעה באב (שהינו בחודש החמישי מחודש ניסן). צום השביעי הינו צום גדליה שחל ביום שלושה בתשרי (שהינו בחודש השביעי מניסן), וצום העשירי הינו צום עשרה בטבת (שהינו בחודש העשירי מניסן).
ב. בתשעה באב אירעו חמישה דברים רעים לישראל: (1) נגזר על דור המדבר שלא יכנסו לארץ ישראל. (2-3) חרבו בתי המקדש הראשון והשני. (4) עיר גדולה היתה בישראל ושמה ביתר, והיו בה אלפים ורבבות מישראל, והיה בה מלך גדול שדימו כל ישראל וגדולי החכמים שהוא מלך המשיח. ונפלה עיר זו בידי הרומאים הרשעים, נהרגו כל ישראל שהיו בה, והיתה צרה זו גדולה כמו חורבן בית המקדש. (5) וכן ביום זה חרש טורנוסרופוס הרשע את היכל בית המקדש ואת סביבותיו, לקיים מה שנאמר: "ציון שדה תחרש" (מיכה פרק ג' פס' י"ב).
ונקבע יום זה כיום תענית ציבור, כדי לעורר את הלבבות לתשובה, שיהיה דבר זה זכרון למעשינו הרעים, שכשם שחטאי אבותינו גרמו לאותן צרות, כך צריכים אנו לשוב בתשובה ולהיטיב את דרכינו, כמו שנאמר: "והתודו את עוֹנם ואת עון אבותם" וגו' (ויקרא פרק כ"ו פס' מ').
ג. לכן חייב כל אדם מישראל ביום זה לפשפש במעשיו ולשוב מחטאיו, שהרי אין התענית עיקר אלא החזרה בתשובה, וכמו שנאמר אצל אנשי נינוה: "וירא האלקים את מעשיהם" (יונה פרק ג' פס' י'). ואמרו חכמינו ז"ל, שלא נאמר שה' ראה את תעניתם אלא את מעשיהם, ששבו בתשובה. והתענית אינה אלא הכנה לתשובה. וכתבו הפוסקים, שאותם אנשים המטיילים או עוסקים בשאר דברים בטלים ביום זה, אף שמתענים הם, תפשו את הטפל והניחו את העיקר. ומכל מקום אין די בתשובה בלבד בלא תענית, כיון שכבר תקנו הנביאים להתענות בימים אלה, ולכן הן האנשים והן הנשים חייבים להתענות בתענית זו (כדלקמן בפרק ד'), מלבד הפטורים שיבוארו לקמן (בפרק ה').