מקראי קודש

אודות בית

מקראי קודש










הלכות סוכה






הלכות בניית הסוכה והישיבה בה


בתוספת תשובות מאת גדולי הדור


לבעיות שהתעוררו בזמננו


לאשכנזים ולספרדים




כולל עשרות ציורים תלת־מימדיים




מהדורה שניה




ערך בס"ד:


משה הררי


ירושלים ת"ו


מהדורה שניה


הדפסת כסלו ה'תשפ"א


✡✡✡


בס"ד


יהי רצון מלפניך


שיכבשו רחמיך את כעסך,


ויגולו רחמיך על מידותיך,


ותתנהג עם בניך במידת הרחמים,


ותכנס להם לפנים משורת הדין.


(תפילת רבי ישמעאל בן אלישע. ברכות, ז, א)


"השבעתי אתכם בנות ירושלים אם תמצאו את דודי מה תגידו לו שחולת אהבה אני"


(שיר השירים, ה, ח)


חולי שאני חולה אינו חולי מעיים ולא מיחוש של ראש... ממה אני חולה - מאהבה (אליך).


מה החולה מצפה לרווחה, כך ישראל מצפים לגאולה.


(ילקו"ש שה"ש פ"ה)




מבוא / חוֹמֶש שלנו לעד / לא נשכח ולא נסלח


(נכתב ע"י העורך בעת שהותו בחומש. הדברים נדפסו בספר מקראי קודש הל' ראש השנה, ועקב בקשת רבים הדפסנו זאת שוב גם בספר זה. ולמרות הזמן שחלף נראה שריח הדברים לא נָמַר.)


כאן בחומש - עולם אחר. ברור לי שכשאחזור לעיר, הביתה, ואפילו שזו ירושלים עיר קודשנו ותפארתנו, זו תהיה כעין נחיתה לכוכב אחר. פה מילת המפתח הינה: המאבק! נקודה.


אני פה כבר יותר מעשרה ימים רצופים. לאן שאתה פונה - ימינה או שמאלה - הכל (כמעט) נוער. עיר הנוער החדשה - חומש. אצל החילונים יש עיר הנוער - מרכז תענוגות בתל אביב - פאבים, דיסקוטקים ושאר שטויות. אצלנו עיר הנוער זו עיר המאבק. כשנכנסתי למטבח המרכזי לבדוק את רמת הכשרות של האוכל, נתן לי האחראי על המטבח (חב"דניק חייכן ונמרץ) הסבר על כל השאלות - ערלה, מוצרי חלב בלי חלב עכו"ם וכו'. כששאלתי על כשרות הבשר, התפלא האחראי ואמר לי: "למי יש פה בשר?". בקושי יש בשר לשבת. הרי גם שאר האוכל מגיע מתרומות ממוסדות צדקה וחסד (יצוין מוסד החסד "יד עזרא" מירושלים שעזר רבות למאבק במתן אוכל בכמויות גדולות). והרי בחומש נמצאים כאלף איש. שאלתי: מה עם שאר התפריטים? הרי הבחורים עובדים פה קשה והם צריכים לאכול, אחרת הם יעזבו. תמה עלי אחראי המטבח ואמר: "מה פירוש. הרי כולם יודעים פה שאנחנו במצב מלחמה. מי פה מחפש תענוגות?".


ואכן מצב המלחמה מורגש פה בכל סנטימטר. איפה היום כשאתה הולך ברחוב אתה שומע כל הזמן ריתוכים, הלמות פטישים לתקיעת הבזנ"טים, כשהצעירים אצים רצים כל אחד למשימותיו - בניית עוד סככה למאהל לצעירים החדשים שהגיעו הלילה (על כך בס"ד נדבר עוד בהמשך), הגדלת שטח חדר האוכל בעקבות תוספת האנשים, וכדו'. כמו כן השיפוצניקים עובדים ללא הפוגה, ואפילו בתשעה באב. בית נטוש בלי חלונות, ברזים וחשמל, הופך תוך זמן קצר לדירת מגורים מכובדת. והבנות - "עין לא ראתה אלקים זולתך". אח! בנות ישראל הכשרות והצנועות. גם הן - אותן נשים שאמרו חז"ל שבזכותן נגאלנו ממצרים, גם בדורנו כן הוא. איפה בדורנו אתה מוצא ברחוב בנות רבות גוררות על הכביש סלילי תיל לביצורים על הגגות. איפה רואים בנות הולכות עם מריצות מלאות חומרי בניה וכדומה. איפה היום רואים בנות המחזיקות מוטות שמושחלים עליהם צמיגים לחסימת כבישים. איפה רואים בנות שעומדות על פיגומים ועוזרות לביצורים על הגגות. אם כן - זה ממש מצב מלחמה.


החל מהבוקר בהשכמה יש פה מניינים עד אין סוף (ל"חסידים" מקבוצה מסוימת שנמצאים פה בעשרותיהם יש את הזכות בדר"כ לחתום את המניינים של שחרית). ב"איצקוביץ" לא היו מתביישים במספר מניינים כזה. וכל זה כמובן לאחר שרבים כבר טבלו במקוה הטהרה שהוקם ע"י בחורי ישיבת חומש (יישר כוחם על היוזמה). חוטפים ארוחת בוקר ופונים כל אחד לעיסוקו.




- מי לעבודת בניין, מי לעבודות במטבח, ומי להוסיף קדושה ע"י לימוד תורה בבית המדרש (יש פה שני בתי מדרש גדולים: אחד ישיבת חומש הותיקה, ואחד של ישיבת קרני שומרון שזכתה להקים פה שלוחה לתפארת. יישר כח לראשי ישיבת קרנ"ש על המפעל החשוב!!). כמובן שאין לשכוח את התלמוד תורה שהוקם לילדי השוהים פה. תלמוד תורה בבוקר לעשרות תשב"ר, מגיל שש ועד ארבע עשרה. וכן קייטנה לזאטוטים, ולבנות כיתות א'-ד'. בקיצור, הבל פיהם של תינוקות של בית רבן בוקע גם מפה לשמים.


כשאתה הולך פה ברחוב, כפי שאמרנו, הכל רק צעירים. תמיד שמחה על פניהם [כשכותב אני שורות אלה - בלילה שח"ו יהיה האחרון לישוב יהודי זה, מודיעים לנו - לכל לומדי בית המדרש - שעומדים לרתך את דלת הכניסה, ומי שלא רוצה לצאת דרך החלונות (שעדיין פתוחים) מתבקש לצאת מיד]. פה גם הפשוטים ביותר (כן, יש פה אפילו אחד עם קוקו) הם צדיקים. כולם עם ציציות ענק, עובדים במרץ למען המאבק - המאבק נגד חילול שם שמים. המאבק נגד הפקרת חיי יהודים (כידוע, חומש חולשת על שטח ענקי הכולל את בית שאן, החרמון, צפת, עפולה, חדרה, נתניה ושאר השרון, בניני עזריאלי בתל-אביב, והשומרון). המאבק נגד איסור מדאורייתא של "לא תחונם" (כפי שקראנו בתורה ממש בפרשת השבוע האחרונה. כנראה שבספרי התורה של קבוצה מסוימת מילים אלה מחוקות), ונגד עוד איסורי תורה ודרבנן אחרים.


לקראת תפילת מנחה ההמונית - תחת הסככה המרכזית הענקית, מתקבצים כולם כשעה לפני התפילה לסליחות המוניות. כן, אצלנו חודש אלול הוקדם בחודש. אשכנזים וספרדים, כולם יחד, אומרים סליחות מעומק הלב - כולם אומרים "אדון הסליחות" במנגינה ספרדית, ולאחר מכן "אזכרה אלקים ואהמיה" במנגינה אשכנזית. מין תערובת מנגינות של שעת חירום, כשאת י"ג מידות אומרים לקול תקיעת השופר.


לאחר מכן שיעור לציבור ותפילת ערבית המונית. לאחר התפילה, איך לא - ריקודים המוניים לקול צלילי התוף המפורסם של חומש. הבטן אמנם מקרקרת לפני ארוחת הערב, אך מי יכול להשאר אדיש מול הריקוד הסוחף של רבי נחמן - "על ידי ניגונים ומחיאת כף מתמתקים כל הדינים". וכן רוקדים במנגינה מיוחדת את "ופדויי ה' ישובון", "עוצו עצה ותופר" ועוד שירים משירים שונים (ואגב, היה בחומש גם אחד שהתענה בסתר יום יום לביטול הגזירה. ובתשעה באב התענה יומיים רצופים - תשיעי ועשירי לילה ויום. מין רבי צדוק שכזה. ראה גמרא גיטין דף נ"ו עמ' א').


ואז מגיעים ללילה. חומש במיוחד בלילה לא נחה ולא שוקטת. אלה עוסקים בלימוד התורה בבית המדרש (כשבחצות ליל אומרים תיקון חצות במנין בקול בוכים בעזרת נשים), ואחרים עסוקים בפעולות קדושות אחרות. פעולות מודיעין על תנועות הצבא וכדומה. אך גולת הכותרת - הברחת שב"חים (שוהים בלתי חוקיים) לחומש המכותרת. כבר לפני כשבוע החל הסגר הצבאי על חומש. במוצאי תשעה באב מודיעים על כך ברמקולים. תשעה באב הפך לעשרה בטבת. המצור החל. כל השוהים בחומש מתכנסים לכינוס חירום ראשון. המסר חד משמעי: מעתה מי שיוצא לא נכנס. קרי: אין יציאות. הסגר הינו בשמים ובארץ. מזל"טים מסתובבים סחור סחור מעל ראשינו (לגלות גופים פולטי-חום המתרוצצים בגבעות מסביב, ולדווח על כך לסיירות ולשאר יחידות העילית הרבות הנמצאות באזור כדי שיבצעו מרדף אחר הפולשים ה"מסוכנים"). נוסף לכך גם כדור פורח מודיעיני, וכמה רכבים צבאיים ענקיים נושאים מכשירי מכ"ם. וגם פה בארץ, כמה סיירות ועוד כמה גדודי חי"ר. בקיצור, אלפי חיילים השומרים על חומש מחשש חדירת "מחבלים" יהודים עוינים (הלוואי שכך היו שומרים על כל התנחלות מחשש חדירת מחבלים ערבים). ככל שנוקפים הימים מחריף הסגר. לקראת יום החורבן מתרחב הסגר על חומש למרחק עשרות קילומטרים מהישוב. נעשה יותר ויותר קשה להיכנס לישוב. קבוצות רבות לא מצליחות להגיע (ביניהם רבים שגורשו מגוש קטיף, אך לא התייאשו ומיד ניסו להכנס לחומש). במוצ"ש האחרון שלפני הפינוי הגיעו לקדומים מאות רבות של צעירים כדי לתגבר אותנו בחומש, אך רבים נתפשים בדרך.מאידך רבים רבים מצליחים להיכנס. כל בוקר בתפילת שחרית עוברות השמועות כמה הצליחו הלילה להיכנס. אלה - הנווטים יוצאי הסיירות, מובילים את הקבוצות שעות רבות בלילה (כתוצאה מכך מתרבות השאלות ההלכתיות בבוקר עד מתי לברך ברכות ק"ש וכדומה. וצריך להקל לחבר'ה האלה). גם הירח המלא - לילות אמצע חודש אב - מקשה על ההסתננות. קבוצה מסוימת נאלצה ללכת יום וחצי בהרים עד שהגיעו לחומש. ערבים רשעים מתצפתים על הקבוצות וגם הם מדווחים לצבא. בקיצור - כולם נגדנו. כשמגיעה קבוצה שהצליחה להסתנן ולהתקרב לחומש, מיד מזנקים חבר'ה מתוך הישוב לחבור אליהם ולהראות להם היכן הפרצות בגדרות על מנת שיכנסו לישוב. קצת מזכיר את תקופת ההעפלה (אך אז זה היה נגד הבריטים).


אבל גם אנחנו לא שוקטים על השמרים. למשל, בלילה אחד בלבד פונצ'רו ששים (כן - ששים) צמיגים של כלי רכב צבאיים. שיפסיקו לרדוף אחרינו. ועוד פעולות שונות אשר אינן מותרות לפרסום. עד לפני כמה ימים עוד העברנו עוגות לחיילים (אחד מבני היה אחראי על פעולה זו), אך בימים האחרונים נותק כבר הקשר עם הצבא, לטוב ולרע.


בכל אופן, זרם הבאים לא פוסק. ככל שהצבא מתגבר כוחות כך מתרבים הנכנסים. "כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ". אנו ישנים בדירת 40 מ"ר כמה משפחות. נוסף לכך בחצר הבית ישנם כמה אוהלים גדולים למספר משפחות. ואצלנו המצב יחסית טוב, למרות שהצפיפות רבה. קצת קשה לישון כשבאותו מזרון ישנים איתך עוד ילדים, כשכל כמה זמן אתה מקבל חבטה מאחד מהם. אך מה לא עושים למען המאבק.


ועכשיו, פה, בלילה האחרון, כולם כבר יודעים לאן הם מצוותים - כל אחד למקלט שלו או לבית המבוצר שלו. עדיין בשעה שתיים בלילה נשמעים קולות הלמות פטישים של הביצורים. איננו יודעים כמה זמן תחזיק מעמד מערכת המגננה הזו, אך למדנו בבית המדרש שחייבים לעשות השתדלות, להראות לקדוש ברוך הוא שעם ישראל נאחז בציפורניו בכל שעל בארץ ישראל, ולא פחות חשוב - לנסות כמה שיותר למנוע חילול שם שמים קבל עם ועולם.


פה בבניין הסמוך אלינו, הבניין המכונה "בית העצים", עדיין מתבצרים. בניין ענק בן שתי קומות - המיועד לבנות בלבד (יצוין שבחומש היתה הפרדה מלאה בין בנים לבנות - מאהל בנים ומאהל בנות. כמו כן הפרדה בכל כינוסי החירום, בחדרי האוכל השונים וכדומה). רק הבנות הלוחמניות מיועדות לבניין/מבצר זה. כ"ח בנות. וגם כשאחת המורות שלהן באה להזהירן ששוטרי הימ"מ והיס"מ עלולים לשבור להן את האצבעות והידים, הן לא נרתעות וממשיכות להתבצר במרץ (אגב, צה"ל לא הצליח לפרוץ לבניין זה ולהוציא את הבנות, אלא רק כעבור שתים עשרה שעות של נסיונות נואשים). הביצים ושאר הדברים שעתידים לשמש כחומרי לחימה כבר הוכנסו לבניין. לכל המקלטים והבניינים המבוצרים כבר הוכנסו מיכלי מים ענקיים, מוצרי אוכל וחומרי לחימה קונבנציונאליים (כפי שהרבנים מרשים).פה אני עוצר בכתיבה. אומרים לנו שעוד זמן קצר עלולים שוטרי הימ"מ ח"ו להיכנס לישוב, המאבק העיקרי לפנינו. לה' הישועה.


(למחרת בעת הפינוי נעצרתי. כלא מעשיהו. מעצר בית. ואין להאריך).


כתבנו דברים אלה לא על מנת לספר סתם סיפורים. באנו להראות את כח הרצון, רוח הלחימה ומסירות הנפש של הציבור, בעיקר הנוער, הדבק בארץ ישראל מכוחה של תורה.


פעילות נמרצת זו למעשה היתה המשך לפעילות שנמשכה יותר משנה, מאז תחילת הדיבורים על ההתנתקות מחבלי ארץ הקודש [והתבטא הדבר בתפילות רבות, שהגדולה שבהן היתה פחות משבועיים לפני האסון, בתפילה גדולה בכותל המערבי, מול הר המוריה, תפילה בה הוצפה כל העיר העתיקה וסביבתה הרחוקה ביותר ממאה אלף איש (שזכיתי גם אני הקטן להשתתף בה ממש ברחבת הכותל המערבי). תפילה מרובת מתפללים כזו לא היתה יותר מאלף ותשע מאות שנה - מאז חורבן בית שני].


רוח לחימה זו לא תעזוב אותנו גם במאבקים הבאים. נמשיך לאהוב את ארצנו, נמשיך להיות קשורים גם לחבלי הארץ שמוחרבים וננטשים על ידי פוליטיקאים חסרי אחריות המנותקים מהקב"ה, מהתורה, מעם ישראל ומארץ ישראל.


לא נשכח ולא נסלח להם לעולם על מעשיהם הנפשעים.


לא נשכח ולא נסלח לכל השרים וחברי הכנסת שתמכו בפשע זה.


לא נשכח ולא נסלח לכל שופטי בית המשפט שיכלו למנוע ולא מנעו זאת, ועוד מענישים את הלוחמים נגד פשע זה.


לא נשכח ולא נסלח לכל אנשי התקשורת, שבלהיטות פושעת נלחמו עשרות שנים בשקרים ובכזבים נגד המתנחלים ושמחו לאידם ביום הפינוי.


לא נשכח ולא נסלח לכל החיילים והחיילות, השוטרים והשוטרות שביצעו פשע זה באופן זה או אחר.


ומאידך, אנו נתחזק בקשר אל הקב"ה, אל התורה, אל עם ישראל ואל ארץ ישראל (ונשוב לגור בחבל עזה בכלל ובעיר עזה בפרט, וכן בצפון השומרון) כדי לקרב את הגאולה שתבוא ברחמים, במהרה בימינו. אמן.


[ועתה בעת הדפסת מהדורה זו, יכולים אנו להוסיף: המשכנו את המאבק בעמונה, ובע"ה נמשיכנו בכל כוחנו - אם נדרש - גם בעתיד, למען שמו באהבה].




פסוקי התורה העוסקים בחג הסוכות


בסימן פרשיותיהם 'מ"ת אפ"ר' [משפטים,כי תשא,אמור,פנחס וראה] שהאפר מטהר לרגל מטומאת המת:




פרשת משפטים [שמות כג טז-יז]


וְחַג הַקָּצִיר בִּכּוּרֵי מַעֲשֶׂיךָ אֲשֶׁר תִּזְרַע בַּשָּׂדֶה וְחַג הָאָסִף בְּצֵאת הַשָּׁנָה בְּאָסְפְּךָ אֶת מַעֲשֶׂיךָ מִן הַשָּׂדֶה :שָׁלֹשׁ פְּעָמִים בַּשָּׁנָה יֵרָאֶה כָּל זְכוּרְךָ אֶל פְּנֵי הָאָדֹן יְהוָה:




פרשת כי תשא [שמות לד' כב'-כג']


וְחַג שָׁבֻעֹת תַּעֲשֶׂה לְךָ בִּכּוּרֵי קְצִיר חִטִּים וְחַג הָאָסִיף תְּקוּפַת הַשָּׁנָה:  שָׁלֹשׁ פְּעָמִים בַּשָּׁנָה יֵרָאֶה כָּל-זְכוּרְךָ אֶת-פְּנֵי הָאָדֹן יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל:




פרשת אמור [ויקרא כג' לג'-מד']


 דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר  בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי הַזֶּה חַג הַסֻּכּוֹת שִׁבְעַת יָמִים לַיהוָה: בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן מִקְרָא-קֹדֶשׁ כָּל-מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ:שִׁבְעַת יָמִים תַּקְרִיבוּ אִשֶּׁה לַיהוָה בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי מִקְרָא-קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם וְהִקְרַבְתֶּם אִשֶּׁה לַיהוָה עֲצֶרֶת הִוא כָּל-מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ: אֵלֶּה מוֹעֲדֵי יְהוָה אֲשֶׁר-תִּקְרְאוּ אֹתָם מִקְרָאֵי קֹדֶשׁ  לְהַקְרִיב אִשֶּׁה לַיהוָה עֹלָה וּמִנְחָה זֶבַח וּנְסָכִים דְּבַר-יוֹם בְּיוֹמוֹ:מִלְּבַד שַׁבְּתֹת יְהוָה וּמִלְּבַד מַתְּנוֹתֵיכֶם וּמִלְּבַד כָּל-נִדְרֵיכֶם וּמִלְּבַד כָּל-נִדְבֹתֵיכֶם אֲשֶׁר תִּתְּנוּ לַיהוָה: אַךְ בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּאָסְפְּכֶם אֶת-תְּבוּאַת הָאָרֶץ תָּחֹגּוּ אֶת-חַג-יְהוָה שִׁבְעַת יָמִים בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן שַׁבָּתוֹן וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי שַׁבָּתוֹן: וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ-עָבֹת וְעַרְבֵי-נָחַל וּשְׂמַחְתֶּם לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם שִׁבְעַת יָמִים: וְחַגֹּתֶם אֹתוֹ חַג לַיהוָה שִׁבְעַת יָמִים בַּשָּׁנָה  חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי תָּחֹגּוּ אֹתוֹ: בַּסֻּכֹּת תֵּשְׁבוּ שִׁבְעַת יָמִים כָּל-הָאֶזְרָח בְּיִשְׂרָאֵל יֵשְׁבוּ בַּסֻּכֹּת: לְמַעַן יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם  אֲנִי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם: וַיְדַבֵּר מֹשֶׁה אֶת-מֹעֲדֵי יְהוָה אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל:




פרשת פנחס [במדבר כט' יב' עד פרק ל' א']


וּבַחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי מִקְרָא-קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם כָּל-מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ וְחַגֹּתֶם חַג לַיהוָה שִׁבְעַת יָמִים: וְהִקְרַבְתֶּם עֹלָה אִשֵּׁה רֵיחַ נִיחֹחַ לַיהוָה פָּרִים בְּנֵי-בָקָר שְׁלֹשָׁה עָשָׂר אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם יִהְיוּ: וּמִנְחָתָם סֹלֶת בְּלוּלָה בַשָּׁמֶן  שְׁלֹשָׁה עֶשְׂרֹנִים לַפָּר הָאֶחָד לִשְׁלֹשָׁה עָשָׂר פָּרִים שְׁנֵי עֶשְׂרֹנִים לָאַיִל הָאֶחָד לִשְׁנֵי הָאֵילִם: וְעִשָּׂרוֹן עִשָּׂרוֹן לַכֶּבֶשׂ הָאֶחָד לְאַרְבָּעָה עָשָׂר כְּבָשִׂים: וּשְׂעִיר-עִזִּים אֶחָד חַטָּאת מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד מִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: וּבַיּוֹם הַשֵּׁנִי פָּרִים בְּנֵי-בָקָר שְׁנֵים עָשָׂר אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם: וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר-עִזִּים אֶחָד חַטָּאת מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ וְנִסְכֵּיהֶם: וּבַיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי פָּרִים עַשְׁתֵּי-עָשָׂר אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם: וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר חַטָּאת אֶחָד מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: וּבַיּוֹם הָרְבִיעִי פָּרִים עֲשָׂרָה אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם: מִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר-עִזִּים אֶחָד חַטָּאת מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד מִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: וּבַיּוֹם הַחֲמִישִׁי פָּרִים תִּשְׁעָה אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם: וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר חַטָּאת אֶחָד מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: וּבַיּוֹם הַשִּׁשִּׁי פָּרִים שְׁמֹנָה אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם:וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר חַטָּאת אֶחָד מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד מִנְחָתָהּ וּנְסָכֶיהָ: וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי פָּרִים שִׁבְעָה אֵילִם שְׁנָיִם כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה אַרְבָּעָה עָשָׂר תְּמִימִם: וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּהֶם לַפָּרִים לָאֵילִם וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כְּמִשְׁפָּטָם: וּשְׂעִיר חַטָּאת אֶחָד מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד מִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: בַּיּוֹם הַשְּׁמִינִי עֲצֶרֶת תִּהְיֶה לָכֶם  כָּל-מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ: וְהִקְרַבְתֶּם עֹלָה אִשֵּׁה רֵיחַ נִיחֹחַ לַיהוָה פַּר אֶחָד אַיִל אֶחָד כְּבָשִׂים בְּנֵי-שָׁנָה שִׁבְעָה תְּמִימִם: מִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם לַפָּר לָאַיִל וְלַכְּבָשִׂים בְּמִסְפָּרָם כַּמִּשְׁפָּט: וּשְׂעִיר חַטָּאת אֶחָד מִלְּבַד עֹלַת הַתָּמִיד וּמִנְחָתָהּ וְנִסְכָּהּ: אֵלֶּה תַּעֲשׂוּ לַיהוָה בְּמוֹעֲדֵיכֶם לְבַד מִנִּדְרֵיכֶם וְנִדְבֹתֵיכֶם לְעֹלֹתֵיכֶם וּלְמִנְחֹתֵיכֶם וּלְנִסְכֵּיכֶם וּלְשַׁלְמֵיכֶם:וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל כְּכֹל אֲשֶׁר-צִוָּה יְהוָה אֶת-מֹשֶׁה:




פרשת ראה [דברים טז' יג'-יז']


חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ שִׁבְעַת יָמִים  בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ: וְשָׂמַחְתָּ בְּחַגֶּךָ  אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ וְעַבְדְּךָ וַאֲמָתֶךָ וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ: שִׁבְעַת יָמִים תָּחֹג לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר-יִבְחַר יְהוָה  כִּי יְבָרֶכְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכֹל תְּבוּאָתְךָ וּבְכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶיךָ וְהָיִיתָ אַךְ שָׂמֵחַ: שָׁלוֹשׁ פְּעָמִים בַּשָּׁנָה יֵרָאֶה כָל-זְכוּרְךָ אֶת-פְּנֵי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחָר בְּחַג הַמַּצּוֹת וּבְחַג הַשָּׁבֻעוֹת וּבְחַג הַסֻּכּוֹת וְלֹא יֵרָאֶה אֶת-פְּנֵי יְהוָה רֵיקָם: אִישׁ כְּמַתְּנַת יָדוֹ כְּבִרְכַּת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר נָתַן-לָךְ:






טי@60תוכן מפורט לקונטרס:

מקראה: אות בתוך סוגריים מרובעות מציינת את הסעיף בהלכות.


אות בתוך סוגריים עגולות מציינת את ההערה שבמקורות.


פרק א': הסוכה - דינים כלליים


פתיחה: הסוכה - זכר ליציאת מצרים [א] ✡ הטעם למצות סוכה [ב] ✡ חלוקת ימי החג בארץ ובגולה [ג] ✡ מעלת מצות הסוכה [ד] ✡ החיוב לכל אדם מישראל שתהא לו אפשרות לישון ולאכול בסוכה [ה] ✡ מהראוי שגבאי בתי הכנסת יבנו סוכות בחצרות ביהכ"נ (י) ✡ זמן בנית הסוכה [ו-ז] ✡ לא להפריע לשינת השכנים בבניתה [ח] ✡ אין מברכים על בנית הסוכה [ט] לדעת הירושלמי מברכים על בנית הסוכה, והטעמים לכך (האם לפי הירושלמי מברכים על הכשר מצוה, או שלפי הירושלמי בניית הסוכה הינה מצוה בפני עצמה). האם יש שליחות לגוי (יח) מי שאין לו סוכה, צריך לבנות סוכה אפילו בימי חול המועד [י] ✡ גם ילד שנעשה בר מצווה בימי החג, וגר שהתגייר אז, חייבים בסוכה [יא] ✡ שינויים במשנה ברורה מחשש התנכלות הגויים (כג) ✡ אין חובה להיות באותה סוכה במשך החג [יב] ✡ שהרבנים יבדקו את כשרות סוכות אנשי קהילתם [יג] ✡ אף אדם חשוב יבנה הסוכה בעצמו. עדיף שאדם יבנה את סוכתו בעצמו ולא על ידי אחרים. ואם קשה לו, לפחות ישים את הסכך או חלק מהסכך בעצמו. סוכה או לולב, וכן שאר מצוות אחרות - מה עדיף. דין מזוזה בסוכה כשהוריד הסכך. הרהור בתכנון הסוכה כשנמצא במקומות מטונפים (כז).


פרק ב': מידות הסוכה


פתיחה לדיני הסוכה [א] ✡ דין גובה הסוכה: ✡ הגובה הגבוה והנמוך ביותר לסוכה [ב] ✡ סוכה פסולה - המשמעות [ג] ✡ הגדרת הגובה - חללה. בסוכה גדולה וקטנה [ד-ה] ✡ אופן שינוי גובה הסוכה [ו] ✡ שיעורי אורך הסוכה ורוחבה: ✡ השטח הקטן ביותר וגובהו. וזה מעכב [ז-ט] ✡ סוכה ארוכה ורחבה מאד [י] ✡ שטח סוכה עגולה, מחומשת, מתומנת וכדו' [יא] ✡ סוכה שחלק משטחה מוגבה, כגון מעקה בטון במרפסת [יב] ✡ רוב גופו או כולו בסוכה, וחלק משולחנו מחוץ לסוכה [יג] מצוה שעיקרה מהתורה, וחכמים הוסיפו בה עוד חלק. כשקיים רק את החלק מהתורה (כד) ✡ פינה בולטת מחוץ לסוכה, המצטרפת לסוכה [יד] ✡ סוכה כשרה אך הישן בה מצטער בשל גודלה [טו] ✡ האם הקישוטים והרהיטים ממעטים את שטח הסוכה וגובהה [טז-יז]


פרק ג': דין מבנה הסוכה ודפנותיה


פתיחה לדיני הדפנות [א] ✡ חומר הדפנות [ב] ✡ הדפנות העדיפות: ✡ עדיפות לסוכה סגורה [ג] ✡ נהגו לעשות דפנות שלמות [ד] ✡ נהגו לעשות סוכה מרובעת [ה] ✡ מבנה הסוכה - עיקרי דינים: ✡ מעיקר הדין מספיק לעשות לסוכה שתי דפנות שלימות ואחת חלקית, כדלקמן [ו] ✡ מידות המחיצות [ז] ✡ פתיחה להיתרי הדפנות [ח] ✡ דין לבוד [ט] ✡ היתר דופן על ידי צורת הפתח [י] ✡ סוכה בעלת שלוש דפנות שדפנותיה השלמות בצורת האות רי"ש [יא-יד] ✡ סוכה בעלת שלוש דפנות שדפנותיה השלמות מקבילות [טו-יז] ✡ דופן סוכה הכשרה בשבת [יז] ✡ דין לבוד בדפנות, על ידי שתי, ערב, או שניהם, כגון במעקה מרפסת [יח-כג] ✡ דופן על ידי צורת הפתח [כד] ✡ פרצות בדפנות [כה-כו] ✡ גוד אסיק [כז] ✡ פתיחה לדין צירופי הלכתות [כח] ✡ לבוד וגוד אסיק [כט] ✡ גוד אסיק ולבוד בסכך ובדופן [ל] דין מעקה בגג שיש בו סוכה (פא) ✡ פי תקרה יורד וסותם [לא] ✡ שיעור חיזוק הדפנות, ובפרט ביריעות שזזות ברוח [לב-לז] ✡ האם ביטול מצות עשה חמור מעבירה על לא תעשה. דילמא מינתיק בכלי חשמלי המחובר בשבת לקיר. כשחייב בסוכה והסוכה פסולה, איזה עבירות עובר: ברכות לבטלה וביטול מצות עשה (צא). שינוי ההלכה בשל גילוי כתב יד קדום של הרמב"ם (צו, 2). דיון על ספק ברכה (צז, קכ) ספק ברכות להקל כשהספק במצוה ולא בברכה. יש אומרים לא לעשות מצוה בלא ברכה, כשבדרך כלל מברכים עליה. ברכה על סוכה שיש מחלוקת על כשרותה, כגון שהדפנות זזות ברוח (צז, 3) ✡ דופן העשויה מחבלים מאוזנים עד י' טפחים, גוד אסיק, בצירוף יריעות [לח-לט] ✡ סוכה על ספינה [מ] סוכה חזקה ברוח מצויה, פרטי דינים: האם גם הסכך. כמה זמן צריכה לעמוד על עומדה. סוכה על גבי מכונית. סוכה על גבי גלגלים. סוכה במטוס (קב) ✡ להקדים עשיית הדפנות לסכך [מא] שני ספרי הגהות מימוניות קדמונים, איזה מהם היה למרן ואיזה לרמ"א. ומה הנפקא מינה להלכה. האם אומרים שאילו היה מרן רואה דברי פוסק מסוים היה משנה את הדין. האם דעת מרן הגחיד"א עצמו הינה כדברי פוסקים המובאים בברכי יוסף ובשיורי ברכה (קג,3). כשמרן הביא דין בב"י והשמיטו בשו"ע, כיצד ינהגו הספרדים (קג,6). כנ"ל, כשלא הביאו לא בב"י ולא בשו"ע, כיצד ינהגו הספרדים (קג,6) ✡ דופן מדלת נפתחת, פתיחתה, ובפרט בשבת [מב-מד] דין תעשה ולא מן העשוי במזוזה ובציצית (קט). כיצד לנהוג כשיש סתירות בדברי המ"א ובדברי כה"ח (קט, 3, 6). אופן הגבהת הסכך. נ"מ בין אם הדופן השלישית נפלה מעצמה או שנפלה בידי אדם. דין חדר שהפך לסוכה ע"י הסרת הגג, ונפטר ממזוזה, ושוב חזר לחיוב מזוזה (קט,4). סתירות בדברי אותו פוסק - בין ספר הפסקים שלו לבין השו"ת שלו (קט, 5). סתירות בדברי אותו פוסק-בין ספר הפסקים שלו לבין חידושיו על הש"ס. ובין חידושיו על הש"ס לבין השו"ת שלו (קט, 6) ✡ סוכה מחולקת על ידי דלת [מה] ✡ כיצד להכריע במחלוקות הפוסקים [מו] ✡ דפנות משעטנז [מז] ✡ עוד מדיני הדפנות [מח] דפנות מאיסורי הנאה כעצי אשרה, מצוות לאו ליהנות ניתנו, הטעם והגדר. העמדת הדפנות דרך גדילתם. סימון הדפנות. פתח בצורה עגולה. הסומך סוכתו על כרעי המיטה. מחיצה מבעלי חיים. מחיצה על ידי בני אדם עומדים. סוכה שהסכך משמש כדפנותיה - דפנות משופעות כאוהל. סוכה בצורת גאם שבאחת מפינותיה חסר סכך (קכג)


פרק ד: מדיני הסכך - ממה יהא עשוי הסכך


פתיחה לדיני הסכך [א] ✡ פתיחה לסוגי הסכך הכשרים [ב] ✡ סכך - מהצומח [ג] ✡ סכך מצמחי מים [ד]ִִִִִ ✡ סכך - דוקא מהתלוש [ה] ✡ סכך מתלוש שהתחבר לקרקע [ו] ✡ סיכך בסכך המחובר לקרקע [ז] ✡ קציצת עצי פרי לשם סכך [ח] ✡ עוד מדיני סכך תלוש [ט] ✡ פסול סכך הראוי לקבל טומאה. כלי המקבל טומאה מהתורה ומדרבנן [י-יא] לצרף דעות הדחויות מההלכה כדי להקל (כח) ✡ פרטי דינים של דברים המקבלים טומאה [יב-יד] ✡ דוגמאות לדברים המקבלים טומאה, כגון מחצלת, חבל מפשתן, סכך מנייר, זכוכית, נילון, פלסטיק, סולמות [טו-יט] ✡ צביעת הסכך [כ] ✡ סכך הפסול מהתורה - שימוש בו בדיעבד [כא] ✡ מהן הגזירות מדרבנן לפסול הסכך [כב] ✡ גזירת תקרה - הסבר. קורות רחבות ד' טפחים. מחצלת. גג נפתח, ועוד [כג-כז] ✡ גזירת חבילה [כח] ✡ גזירת סכך המתייבש [כט-ל] ✡ גזירת עלים הנושרים [לא] ✡ גזירת סכך שריחו רע [לב] ✡ סכך שיש בו רמשים [לג] ✡ סיכוך בשעת הדחק בסכך הכשר מהתורה והפסול מדרבנן [לד] בעל שלטי הגיבורים, תולדותיו (צ). חידושי הרשב"א על מס' סוכה הינם מהריטב"א. לברך ברכת "לישב" על סוכה שפסולה מדרבנן. מצוה שיש בה פסול מדרבנן, לקיימה בשעת הדחק ולברך עליה (צב) ✡ דין המעמיד לסכך ומעמיד דמעמיד ✡ כשהסכך מונח על דבר הפסול לסכך - ההשלכות למעשה [לה-לו] האם להחמיר כשיש מחלוקת בדבר דרבנן (צה, 5) ✡ אסור גם להניחו על הסכך [לז] ✡ עוד מדיני מעמיד [לח-מא] כשיש סתירות בדברי אחרון, הלנסות ליישבן או דאמרינן שטעה (קב) ✡ לחבר את הסכך על ידי מסמרים, דבק, חוטים - מצד מעמיד [מב] ✡ מעמיד דמעמיד [מג] ✡ עוד מדיני מעמיד [מד] ✡ סוגי סכך המצויים בדורות האחרונים ✡ סכך מפְלַפוֹנים [מה] ✡ סכך מענפי דקל ו"סכך לנצח" [מו-מז] ✡ סכך מיוחד המונע חדירת גשם [מח] ✡ דינים כלליים בסכך: ✡ סכך שצריך להכשירו (לאחר שנתלש מהקרקע) - אופן נענועו [מט] ✡ כיצד לנהוג כשהכשר הסכך שנוי במחלוקת [נ] ✡ לאחר הסיכוך הביאו סכך יותר מהודר [נא] ✡ סכך מירושלים המקודשת [נב] ✡ עוד מדיני הסכך [נג] סכך מקנים חלולים, מעצים עגולים, מאיסורי הנאה, מקש, מתבן, משברי שולחן, משיפודים, וכן סכך העשוי מנוצות של עופות המחוברים בחוטמם לעצים (קלו)


פרק ה: עוד מדיני הסכך


(מיקומו בתקרת הסוכה, כמותו, דיני פרגולה, ועוד)


פתיחה - חשיבות כמות הסכך [א] ✡ דין צילתה מרובה מחמתה ✡ פרטי דינים לצילתה מרובה מחמתה: עיקר הדין. האם הקובע זה התקרה או הרצפה. כשצילתה או חמתה הינן בחלק מהסוכה [ב-ז] ✡ סכך דליל [ח] ✡ סכך צפוף שאין נראים דרכו הכוכבים ואין עובר הגשם [ט-י] כשמרן הזכיר דין בב"י והשמיטו בשו"ע, או שהשמיטו גם בב"י, כיצד ינהגו הספרדים (כח) ✡ סכך פסול או חללי אויר בסכך פתיחה - הגורמים השונים הקובעים את הדין בסכך פסול או באויר [יא] ✡ סכך פסול - פרטי דינים ✡ מאיזה שטח פוסל את הסוכה, האם יש הבדל כשהוא בסוכה "גדולה" ו"קטנה" (פירוש סוכות אלה), וסוכה שחלק מהסכך כשר וחלקו פסול [יב-יד] ✡ אכילה ושתיה תחת סכך פסול [טו] ✡ אופן מדידת הסכך הפסול וחלל האויר כשהם בשיפוע [טז] ✡ דין דופן עקומה ✡ דופן עקומה - הגדרתה, דינה, ודוגמא [יז-יח] ✡ דופן עקומה, צירופה לעוד הלכות למשה מסיני: דוגמאות מעשיות שהכשר הסוכה נעשה על ידי דין דופן עקומה [יט] ✡ סוכה שחלקה נמצא תחת מרפסת של שכנים, הממעטת את שטח הסוכה [כ] ✡ דין חלל אויר בסכך [כא-כב] ✡ אכילה תחת חלל אויר שבסכך [כג] כשמרן הזכיר דין בב"י והשמיטו בשו"ע, או שהשמיטו גם בב"י, כיצד ינהגו הספרדים. מדוע מרן השמיט בשו"ע חלק מהדינים שנזכרו בב"י (עג) ✡ עוד מדיני סכך פסול ואויר, עם הרבה דוגמאות מעשיות [כד-כה] ✡ דין "פסל" ✡ פסל - הגדרתו, דינו, ודוגמאות מעשיות [כו-כט] ✡ דין חבוט רמי ✡ חבוט רמי - הגדרתו, דינו, ודוגמאות מעשיות [ל-לא] ✡ הסוכה כדירת ארעי ולא כדירת קבע ✡ בית מקורה פסול מלשמש כסוכה וכן אין לעשות סוכה תחתיו [לב] ✡ חיבור הסכך לעצמו או לדפנות על ידי מסמרים, חוטי ברזל, חבלים, אזיקונים, או שקורות הסכך תקועות זו בזו בחוזקה [לג] שהמשנה ברורה הוא הפוסק האחרון לאשכנזים (צח) ✡ הפיכת בית לסוכה ✡ דוגמאות להיתר הפיכת בית לסוכה [לד] החתירה לאמת בהלכה (קא) ✡ דיני פרגולה ✡ פרגולה - פתיחה. חשיבות בנייתה לצל ולסוכה, או לתשמישים אחרים כגון לדור בה או למחסן [לה-לו] ✡ פרגולה שנעשתה לשם סוכה או לשם צל (כמקילים) - פרטי דינים [לז-לח] ✡ פרגולה שלא נעשתה לסוכה ולא לצל (כדעת המחמירים) - פרטי דיניה במציאויות שונות של פרגולות בימינו [לט-מג] ✡ פרגולה שתקרתה מברזל וכדומה [מד] ✡ דבר המחובר לקרקע, כגון מעמיד הסכך, הנחשב כמקבל טומאה (קכב, קכד) ✡ עוד מדיני פרגולה, כגון סכך על גבי רשת ברזל [מה] ✡ סוכה תחת פרגולה [מו]


פרק ו: שאר דיני הסכך (אופן וכוונת הסיכוך, מי מסכך, ועוד)


סוכה שאינה תחת אויר השמים [א] ✡ סוכה תחת תקרת הבית. הפיכת ביתו לסוכה, או סוכה תחת תקרת הבית כשמסיר התקרה [ב-ג] ✡ סוכה תחת גגון שנפתח ונסגר שרצוי לעשות גגון כזה [ד] ✡ כשהגגון סגור הסוכה פסולה. לכן לפותחו כשנמצא בסוכה [ה] ✡ העושה סוכה תחת גג כזה, היקפיד לשים הסכך כשהגגון פתוח, והדין בדיעבד [ו-ז] ✡ פתיחת הגגון בשבת, ביום טוב ובחול המועד [ח] ✡ הנחת הסכך על גבי תקרה לפני הסרתה [ט] ✡ סוכה תחת אילן ✡ עיקר דין סוכה תחת האילן [י-יב] ✡ כשהאילן שמעל הסוכה צילתו מרובה מחמתו, או ההיפך [יג-יד] כשמרן כותב בשו"ע הלכה בשם "יש אומרים" ו"יש אומרים", שמקובלנו שהלכה כדעה השניה, מדוע הביא את הדעה הראשונה. ומהי הנפקא מינה להלכה מכך (ל) ✡ ענפי אילן המסככים מעל הסוכה רק בעת נשיבת הרוח [טו] ✡ סוכה שתחת אילן כשהאילן גבוה מאד [טז] ✡ עוד מדיני סוכה תחת אילן [טז-יח] ✡ סוכה תחת סוכה אחרת, מתי הסוכה העליונה כשרה, מתי התחתונה כשרה, מתי שתיהן כשרות. ומתי שתיהן פסולות [יט-כג] ✡ פריסת סדין, יריעה וכדומה על הסכך או תחתיו ✡ מתי מותר לפרוס סדין וכדומה מעל הסכך או מתחתיו, וכן בצידי הסוכה [כד-כו] מהו ספר "הרמזים" ומי חיברו (נו). וכן דננו גם כאן בענין יש אומרים ויש אומרים, כנ"ל בהערה ל'. וכן המותר בשעת הדחק גדולה לסמוך על דברי ראשון אחד או אחרון אחד שלא נפסקו להלכה (ס). האם בזמן מרן החפץ חיים היתה תאורת חשמל, ומנ"מ להלכה (סד) ✡ סוכה תחת מרפסת הממעטת את שטח הסכך הכשר ולעיתים אף פוסלת את הסוכה ✡ האם ישנה אפשרות להגדיל את שטח הסוכה ובכך להכשירה ✡ התנאים להכשר הסוכה באופן הנ"ל [כז-לא] ✡ דברים נוספים מעל הסכך הפוסלים את הסוכה. סוכה תחת חוטי חשמל או תחת חבלי כביסה, עם כביסה או בלעדיה [לב,לד] האם אמרינן לבוד להחמיר או רק להקל. לסוברים דאמרינן לבוד גם להחמיר, האם כן הדין גם כשיש סכך ממשי ביניהם או רק כשיש ביניהם אויר ✡ האם בעל הסוכה יכול לחייב את שכנו להוציא את חבלי הכביסה או את הכביסה עצמה [לג, לד] ✡ שלג על הסכך - הפוסל את הסוכה [לה] ✡ עוד מדיני דברים החוצצים בין הסכך לאדם ✡ אדם הישן תחת מיטה או באוהל בתוך הסוכה [לו] ✡ הגדרת אוהל וכדומה החוצץ בין האדם לסכך [לז] ✡ סוגי מיטות שונים שחז"ל אסרו או התירו לישון תחתיהן בסוכה [לח] ✡ שינה במיטת קומותיים בסוכה [לט] ✡ ישיבה תחת מטריה (בעת הגשם) בסוכה [מ] ✡ תליית קישוטים ומנורות חשמל תחת הסכך ✡ תליית קישוטים, פירות ואף סדין מצוייר לנוי, תחת הסכך [מא] ✡ להרחיק את נורות החשמל מהסכך, ואם מותר לשבת תחתיהן [מב] קצת מהלכות סכנה השייכות לסוכה (קיג) ✡ כוונת הסיכוך ✡ לעשות הסוכה לשם מצוות סוכה או לשם צל. ואם לא עשה כן, הסוכה פסולה [מג] ✡ הכוונה אמורה רק לגבי הסכך [מד] ✡ אמירת "לשם יחוד" לפני הסיכוך [מה] ✡ עוד מדיני כוונת הסיכוך [מו-מט] ✡ סוכות גנב"ך רקב"ש ✡ הסבר מהן סוכות גנב"ך רקב"ש, ודינן [נ-נג] ✡ דין "סוכה ישנה" ✡ הגדרת סוכה ישנה [נד-נה] ✡ לחדש דבר בסכך בסוכה ישנה [נו-נח] ✡ דין סוכה שעשאה לשם צל בתוך שלושים הימים הסמוכים לסוכות, או שעשאה לשם סוכות אף קודם לכן, ועוד מדיני סוכה ישנה [נט-סא] ✡ דין "תעשה ולא מן העשוי" ✡ צריך לעשות את הסכך לשם סוכה או לצל, לכן אם נעשה מאליו, הסוכה פסולה [סב] ✡ החוטט בגדיש לעשותו סוכה [סב-סג] ✡ עוד מדיני תעשה ולא מן העשוי [סד] ✡ מי רשאי לבנות את הסוכה ✡ בניית הדפנות וקישוט הסוכה על ידי אשה וילד [סה] נהגו שבעיקר הבנות מקשטות את הסוכה (קעט) ✡ הנחת הסכך על ידי אשה וילד [סו] ✡ בניית הדפנות, קישוט הסוכה והנחת הסכך על ידי גוי [סז]


פרק ז': דין הבעלות על הסוכה ומקומה


חובה לכל אדם מישראל שתהיה לו סוכה לקיים מצוות סוכה. אין חובה שהסוכה תהיה בבעלותו [א] ✡ דין סוכה שאולה [ב] ✡ דין סוכת השותפים [ג] ✡ סוכה גזולה וגנובה – הקדמה [ד] ✡ הגזל הפוסל בדיעבד- בדפנות ובסכך. גם את הקרקע אסור לגזול לכתחילה [ה] ✡ סוכה גזולה פסולה לגזלן או אף לאחרים [ו] ✡ ישנם מקרים שסוכה גזולה כשרה, כי קרקע אינה נגזלת, ומשום "תקנת השבים" [ז] הגדרת סוכה מחוברת לקרקע(יא) ✡ סוכה הבנויה בקרקע גזולה, אסור לכתחילה לבנות את הסוכה בקרקע גזולה, והיינו שאינה של בעל הסוכה [ח] בניית סוכה בקרקע חבירו רק לזמן קצר, כגון לסעודת מילה (יב) ✡ קרקע אינה נגזלת - הסבר. סוכה על קרקע גזולה. סוכה גזולה המחוברת לקרקע גזולה [ט] ✡ סוכה פרטית על קרקע של רבים. כנ"ל, על המדרכה. היש הבדל אם גרים שם רק יהודים או גם גויים. היברך במקרים אלה את ברכת "לישב בסוכה" [י] המגן אברהם חיבר פירוש על התוספתא בנזיקין. כיצד לנהוג כשיש סתירה בין פירוש זה לבין דבריו על השו"ע (כ) ישוב סתירות בדברי אחרונים (כ) ספק ברכות להקל כשהספק במצווה ולא בברכה (כב) ✡ כשראש העיר או אדם אחר בעל סמכות נותנים רשות לבנותה ברשות הרבים. כשהרשות אינה מוחה [יא] ✡ סוכה במדרכה סמוך לבית [יב] ✡ סוכה מסכך או מדפנות גזולות. הסוכה פסולה ואין מברכים עליה "לישב בסוכה" [יג] ✡ הגוים בחזקת גוזלי קרקעות מיהודים. התנאים לקציצת ענפים מקרקע של גוי [יד] פירוט דיני גזל גוי, ובפרט פה בארה"ק (ל) דין בעלות הגוים על קרקעות בארה"ק (ל) ✡ קטיפת ענפים מקרקע של אדם אחר או של העיריה וכדומה, ועוד מהלכות סכך או דפנות גזולים [טו - יט] ✡ קניית סכך בשוק - חשש גזל [יז] ✡ קטיפת ענפים ללא רשות הבעלים כשברור לקוטף שבעל העצים ירשה לו לקוטפם [יח] גדרי אין השואל רשאי להשאיל (מב) ✡ היתר "תקנת השבים". פירושו [כ] גדריו (מג) ✡ מדיני "תקנת השבים" [כ- כד] ✡ נזכר בשבת או ביום טוב שיש לו סכך או דפנות גזולות, כיצד יכשיר סוכתו [כד] מיקרים שמחשבה משפיעה על הדין, ואפילו באיסורי עריות (נא) ✡ הגוזל סוכה שלמה שאינה מחוברת לקרקע [כה - כו] ✡ כניסה לסוכה של אחר ללא רשותו [כז] האם תמיד אומרים דניחא ליה לאיניש שתעשה מצווה בממוניה (נט) ✡ אם אשת בעל הסוכה מרשה לאורח להכנס [כח] האם הולכים בממון אחר הרוב. האם בדורנו רכוש המשפחה שייך גם לאשה (סא) ✡ עוד מדיני סוכה גזולה [כט] שיעור הסכך הגזול שפוסל את הסוכה. קניית גזל ע"י שינוי מעשה. קדושת סוכה גזולה (סג) ✡ מקום בניית הסוכה [ל - לא] ✡ סוכה במקום נקי, וללא ריח רע [לב - לט] גדרי ריח רע שאוסר אמירת ד"ת או קיום מצוות. הפסק או שינוי רשות כנגד מקור הריח. גדר ריח רע. כמה להרחיק מריח רע. אמירת ד"ת מול אשפה שיש בה שקיות שבתוכן טיטולים. כשממקום מושבו בסוכה נראית אשפה (סט) ✡ קיום מצוות במקום מטונף. כשנכנס לסוכה ריח של לול או רפת [לד] דין צואת תרנגולים ופרות לענין ק"ש וכדו'. ההבדל בין הריח הנ"ל לריח של לול ורפת (עב) מי שרגיל לריח רע, הרשאי להתפלל שם. חולה שאינו מריח, הרשאי להתפלל במקום ריח רע. שימוש במפזר ריח טוב במקום שיש ריח רע, המועיל להתיר תפילה במקום (עג) ✡ כשיש צינורות ביוב בחלל הסוכה [לו] בניית סוכה בקרקע שהיה שם דבר מאוס (פא) ✡ סוכה המזיקה לאחרים או אחרים מזיקים לה [מ - מה] ✡ סוכה בחצר בנין משותף או בחניון המכוניות המשותף [מ] מדיני חצר השותפים. חזקה של אחד השכנים לבנות סוכה או להחנות את מכוניתו במקום מסוים בחצר. מדיני חזקות בחצר (פג) ✡ ענפי אילן של השכן מאהילים על הסוכה [מג] היזק ראיה ע"י שכן שרוצה לקצוץ ענפי אילן שמאהילים על הסוכה (פט) ✡ כיצד לנהוג כשמברך או לומד בסוכה, ונשמעת אז שירת נשים מבחוץ [מה] צדדים להקל ולהחמיר בשמיעת קול אשה ששרה (צ)


פרק ח': דין קדושת הסוכה ואיסור הנאה ממנה


יש קדושה לסוכה כל ימי החג, כיון שהשוו אותה לקרבן חגיגה [א] גם נרות חנוכה נקראים קודש ואסורים בהנאה, אע"פ שהם רק תשמישי מצווה (א) ✡ ישנם עוד שלושה טעמים לאיסור ההנאה מהסוכה: איסור ביזוי מצוה. בשבת וים טוב משום מוקצה מחמת מצוה. ומשום איסור סותר [ב] ✡ אסור ליהנות מהסוכה לדבר שאינו מצוותה [ג] בירור האם לסוכה יש דין תשמיש קדושה, או תשמיש מצווה, או תשמיש קדושה באופן חלקי (ז) ✡ מהן ההנאות האסורות מהסוכה - כל הנאה הפוגעת בקדושתה [ד] גדר איסור ההנאה מהסוכה (ט) ✡ איסור ההנאה מהסכך ומהדפנות [ה] גדר איסור ההנאה מהדפנות (יג) ✡ על אלו דפנות של הסוכה חל איסור ההנאה [ו] ✡ איסור ביטול קדושתה – האם רק שימוש שמבטל את קדושתה או כולל גם את פירוקה והורדת הקישוטים מבלי ליהנות מהם [ז] ✡ האם מועיל תנאי כדי להשתמש גם בדפנות ובסכך [ח] זמן חלות איסור ההנאה, בארץ ובגולה [ט] ✡ באיזו סוכה חל איסור ההנאה [י - טו] ✡ פירוק הסוכה או חלקה בשבת או ביום טוב [טז] ✡ פירוק הסוכה או חלקה בחול המועד, ובפרט כשרוצה לבנותה במקום אחר [יז - יח] ✡ עשיית תנאי לסוכה שנבנתה בחול המועד [יט] ✡ קדושת סוכות שונות [כ - כא] ✡ סוכה שנבנתה ע"י אשה או ילד לצורך עצמם [כ] ✡ סוכה על גבי מכונית או על ידי דופן של כמה מכוניות [כא] צדדים להקל לגבי סוכה העשויה מדפנות מכוניות (נ) אדם או להבדיל בעל חיים, המשמשים כדופן לסוכה, האם חלה עליהם קדושת דפנות סוכה (נ,3) ✡ עוד מדיני קדושת הסוכה [כב] קדושת המסמרים של הסוכה. נידה בעת ראייתה, כניסתה לסוכה (נא) ✡ קדושת קישוטי הסוכה ואיסור ההנאה מהם [כג – ל] ✡ קישוט הסוכה – המקור לכך, והמנהג [כג] מנהג חב"ד לא לקשט הסוכה (נג) ✡ גדר איסור ההנאה מהקישוטים [כד - כו] איסור סותר בהורדת הנוי בשבת ויו"ט (נה) אכילת נויי סוכה לשם עונג יו"ט. פירות וירקות שקונים לכבוד שבת וחג, האם יש להם דין תשמישי מצווה. גדרי תשמיש מצווה (נז) איסור ביזוי מצווה בקישוטים שנפלו (סג) ✡ הורדת הקישוטים בחוה"מ [כז] ✡ העברת קישוטים מסוכה לסוכה [כח] ✡ על איזה קישוטים חלה הקדושה [כט - ל] ✡ קדושת קישוטים שבמקומות שהסוכה פסולה [כט] האם בדורותינו ניתן לפסוק הלכות עפ"י דיוק בדברי חז"ל (סט) ✡ קישוטים שאינם תלוים בסכך או בדפנות, אלא מונחים על הרצפה, כעציץ, או על השלחן, כאגרטל [ל] ✡ אמירת תנאי להתיר השימוש בקישוטים [לא - לג] ✡ פירוש התנאי [לב] התנאי - בכל שפה שמבין. והאם דוקא בפה. דברים שבלב אינם דברים - האם תמיד (עד) ✡ התנאי מתיר שימוש גם בקישוטים תלויים [לג] ✡ אופן אמירת התנאי - הנוסח [לד - לו] ✡ התנאי - שאינו בודל מהקישוטים בבין השמשות [לד] ✡ זמן אמירת התנאי [לז - לח] תנאי כשמתחיל לתלות הקישוטים בחוה"מ לפני השקיעה וממשיך בזמן בין השמשות (פא) ספקות באמירת התנאי: ספק אם אמרו לפני השקיעה (פג) ספק מצד המציאות. ספק מצד ההלכה - מחלוקת הפוסקים. חישוב זמן השקיעה (פג,4) זמן השקיעה במקום גבוה ונמוך (פג,5) זמן השקיעה לענין הפסק טהרה (פג,5) אמירת התנאי לפני השקיעה - האם לפי מקום האדם או מקום הסוכה (פג,6) היחס בין ספקות הנובעים ממחלוקות הפוסקים או ספקות במציאות (פג,7) איסור ההנאה מהקישוטים, האם מהתורה או מדרבנן (פג,8) הספקות השונים לגבי חישוב זמן השקיעה. האם ספקות אלה נחשבים כספק משם אחד (פג,9) העמד היום על חזקתו (פג,10) האם להחמיר בנידוננו מדין דבר שיש לו מתירין. כללים בדין דבר שיש לו מתירין (פג,11) המסקנה לגבי ספקות של זמן אמירת התנאי (פג,12) ✡ קדושת הקישוטים חלה רק מהשקיעה [לח] ✡ עשיית התנאי הנ"ל בימינו [לט - מ] הספרדים מקילים בעשיית תנאי גם בשבת (פח) הדין כשאשכנזי עבר על המנהג ועשה תנאי על נויי הסכך. חשיבות תוקף המנהגים (פט) ✡ האיסור לכתוב פסוקים או אפילו חלק מפסוק (כגון "ושמחת בחגך") לצורך קישוט הסוכה. וכן אין לחקוק פסוקים לצורך זה על דלעת וכדו' [מא] איסור כתיבת פסוק או פסוקים בודדים בכל ימות השנה. האיסור לכתוב לפחות שלוש מילים מפסוק ללא שרטוט (צה) צדדים להקל בכתיבה הנ"ל. שימוש בדיעבד בפסוקים שנכתבו שלא עפ"י ההלכה (צז) ✡ דין קישוט שנכתב כנ"ל, בגמר השימוש בו [מב] מקור הדין של שמירת קדושת כתבי הקודש, ופרטי דינים. תשמיש המיטה וכדומה בסוכה מול קישוטים אלה (צז) ✡ תליית הקישוטים במקום שהילדים לא יזיקו להם [מג] ✡ תליית פרוכות של ארון קודש על דפנות הסוכה לנוי [מד] קצת מדיני תשמיש דתשמיש קדושה (ק) ✡ קישוטים העשויים לעבודה זרה, שימוש בהם ח"ו לנוי סוכה [מה] דברים שנעבדו לע"ז, איסורם לגבוה אף כשמותרים להדיוט (קא) ✡ האם לנורות שבסוכה יש דין של קישוטי סוכה [מו] ✡ אתרוג שמקשט הסוכה, לקיחתו לשם ארבעת המינים [מז] ✡ אתרוג שמקשט הסוכה, הרחתו וטילטולו בשבת וביו"ט. הרחת הדסים ששימשו כקישוט בסוכה או כסכך, ודין בושם שמשמש לריח בסוכה [מח] קדושת הסיכות והנעצים שתולים בהם הקישוטים (קז,2) נוי שמיוחד לסוכה ונשאר משנה לשנה (קז,3) שימוש בסוכה במכשיר המשמיע קול של צפורים (קז,6) שימוש בסוכה במחשב המראה בצג את הלכות סוכה (קז,7) נוי הסוכה מפירות משנת שמיטה (קז,8) נוי סוכה מפירות ערלה (קז,9) נויי סוכה מפירות, אכילתם והסקתם לצורך שמחת יו"ט (קז,10) ✡ קדושת קרקע הסוכה והשטיחים [נ] העברת ארון קודש ממקום למקום באותו ביכ"נ. עשיית תשמיש מגונה במקום שהייתה בו הסוכה. דין קרקע מכונית שעמדה עליה סוכה (קיד) ✡ שימוש בקישוטי הסוכה בשבת וביו"ט, כשעשה תנאי. הוצאת המסמרים והנעצים ממקומם בימים אלה [נא] התרת קשר כפול בשבת וביו"ט (קטו) מסמרים ונעצים התקועים, הוצאתם בשבת וביו"ט. הפרדה בשבת וביו"ט של חלקי בד או קרטון הדבוקים זה לזה. חיבור והפרדת שני בדים זל"ז בשבת ע"י סיכות או סיכות ביטחון (קטז) ✡ חלקי סכך הנופלים על שולחן האוכל, הסרתם בשבת וביו"ט [נב] ✡ קישוטים שנפלו על שולחן האוכל ביו"ט באופן שלא ניתן לאכול עליו, הורדתם מהשולחן [נג] ✡ קדושת הסוכה לאחר החג: הסכך, הדפנות והקישוטים [נד - נה] ✡ אין לדרוך על הסכך לאחר החג [נד] ✡ אין לזורקו במקום שרגילים לדרוך בו, אפילו שאינו מקום אשפה [נה].


פרק ט: דיני הישיבה בסוכה


מקור דין חיוב הישיבה בסוכה, ושידור בה כבביתו, ביום ובלילה [א] ✡ יש לאכול בסוכה, לישון, ושאר תשמישים מכובדים [ב] ✡ הסוכה - דירתו העיקרית. לכן אירוח אורחים - בסוכה [ג] ✡ התנהגות בסוכה הנובעת מקדושתה ✡ למעט בדיבורי חול בסוכה [ד] ✡ בפרט בסוכה לא לדבר לשון הרע ושאר דיבורים אסורים [ה] ✡ יש להכניס לסוכה דוקא את השולחנות והכסאות היפים, ושאר הכלים היפים והנאים שבביתו [ו] ✡ בשל קדושתה אין להכניס לסוכה כלים לא מכובדים כדלי, ושאר כלים שאין רגילים להשהותם בחדר האורחים [ז] ✡ מחלוקת הפוסקים בפירושו של איסור הכנסת כלי אוכל לסוכה: האם הכוונה להכנסת סירי האוכל לפני הסעודה, או שהכוונה לגבי הורדת כל כלי האוכל מיד בתום הסעודה [ח-ט] ✡ כלי חרס - לא להכניס לסוכה [י] ✡ אין לעשות בסוכה דברים בזויים: החלפת חיתולים, לתלות בה כביסה, לעשותה קפנדריא, וכדומה [יא] ✡ תשמיש המיטה בסוכה [יב] ✡ נטילת ידים בסוכה [יג] ✡ נורות חשמל, נרות ונרות שבת וחג בסוכה [יד] ✡ הכניס דברים לא מכובדים לסוכה, האם נפסלה [טז] ✡ חיוב השינה בסוכה ✡ תוקף חיוב השינה בסוכה, שכרה ועונש המבטלה [יז-יח] ✡ חיוב השינה ביום ובלילה, שינת קבע וארעי. בין בשכיבה ובין בישיבה [יט-כ] ✡ הנרדם מחוץ לסוכה, לכשיתעורר שיכנס אליה [כא] ✡ שינה בקור [כב] ✡ סוכה מוצנעת. ושינה עם אשתו בזמן טבילתה ועונתה [כג] ✡ האם להעיר את הנרדם מחוץ לסוכה [כד] ✡ שינה ביחיד בסוכה [כה] קריאת שמע על המיטה בסוכות. כשהאשה מפחדת לישון בבית לבד. המטופל בילדים קטנים המתעוררים בלילה, ועוד מקרים מעשיים לגבי שינה בסוכה ומחוצה לה (עו) ✡ פירוט דיני האכילה והשתיה בסוכה ומחוצה לה. ✡ חיוב האכילה והשתיה בסוכה, ביום ובלילה, ורק אכילת קבע [כז] ✡ כללים בדיני אכילה ושתיה בסוכה. ✡ הגדרת אכילת קבע [כח] ✡ יש הבדל בין חיוב האכילה בסוכה לחיוב הברכה [כט] ✡ המחמיר לאכול ולשתות הכל בסוכה, הרי זה משובח, ואם אינו מחמיר בכך, אינו מגונה [ל] ✡ דין אכילת פת בסוכה: ✡ שיעור הפת לחיוב סוכה [לא] ✡ אשכנזים - המנעות מאכילת קצת לחם עם לפתן באופן של קביעות סעודה [לב] ✡ דין אכילת פת הבאה בכיסנין (עוגות ושאר מיני דגן אפויים) בסוכה. ✡ שיעור החיוב בסוכה [לג] ✡ דין אכילת תבשיל העשוי מחמשת מיני דגן (כאיטריות, קוסקוס וכדומה) בסוכה. ✡ שיעור החיוב בסוכה [לד] ✡ משך זמן האכילה של השיעורים הנ"ל המחייב אכילה בסוכה. [לה] ✡ דין אכילת שאר המאכלים מחוץ לסוכה. ✡ בשר, דגים גבינה וכדומה - פטור מסוכה [לו] ✡ קביעות סעודה בארוחת צהרים ללא מיני דגן [לז] ✡ פירות וממתקים - חוץ לסוכה [לח] ✡ דין שתיית יין ושאר משקאות מחוץ לסוכה. ✡ השותה יין - החייב בסוכה [לט] ✡ יין בשבת וביום טוב ובהבדלה - החייב בסוכה [מ] ✡ משקאות חשובים כליקר ובירה - החייבים בסוכה [מא] ✡ שתיית מים מחוץ לסוכה [מב] ✡ אכילה ושתיה מחוץ לסוכה באמצע סעודת קבע [מג] ✡ דין חיוב האכילה בסוכה בשבת וביום טוב. ✡ היש הבדל בשיעור החיוב בין חוה"מ לשבת ויום טוב [מד] ✡ טעימה מחוץ לסוכה [מה] ✡ על איזו אכילה מברכים את ברכת "לישב בסוכה" ✡ ההבדל בין חיוב האכילה בסוכה לחיוב הברכה עליה [מו] ✡ שיעור הפת שאוכל המחייבת ברכה [מז] ✡ שיעור פת הבאה בכיסנין (כעוגות) שאכילתה מחייבת ברכה [מח] ✡ שיעור תבשיל מחמשת מיני דגן שאכילתו מחייבת ברכה [מט] ✡ ברכת "לישב" רק כשאוכל כזית בכדי אכילת פרס [נ] ✡ שאין מברכים "לישב" על בשר, ירקות ומשקאות [נא] ✡ יש אומרים לברך "לישב" בכל כניסה לסוכה והספרדים ורוב האשכנזים לא נהגו כן [נב] ✡ יתכן שנשמת רבנו הגר"א הינה נשמת רב האי גאון (קס"ז) ✡ הנכנס לסוכה ושוהה בה בלא אכילה (כגון שמתענה תענית חלום או שנכנס לסוכה לישון בצהרים) היברך ברכת "לישב בסוכה" [נג, נד] ✡ הנכנס לסוכת חבירו ואינו אוכל, היברך "לישב בסוכה" [נה, נו] ✡ לדעת האשכנזים נכון לכתחילה שלא לשבת בסוכה בלא ברכת "לישב בסוכה" אם דעתו לאכול לאחר מכן [נז] ✡ היוצא מהסוכה באמצע סעודתו, היברך שוב את ברכת "לישב בסוכה" כשחוזר אליה [נח] ✡ המתחיל לאכול בסוכתו וממשיך סעודתו בסוכת חבירו, היברך "לישב בסוכה" [נט] ✡ לא יצא מהסוכה בין סעודה לסעודה או שיצא לזמן מועט, היברך שוב "לישב בסוכה" [ס-סג] ✡ עוד מדיני ברכת "לישב בסוכה" ✡ מה להקדים – ברכת "לישב" או ברכת הנהנין [סד] ✡ ברכת "לישב" בישיבה או בעמידה [סה] ✡ שכח ברכת "לישב" ונזכר באמצע הסעודה, או אחר מים אחרונים, או באמצע ברכת המזון [סו] ✡ אכל מחוץ לסוכה פחות משיעור שחייבים לאוכלו בסוכה, ונמלך לאכול עוד כך שבשתי האכילות יחד יתחייב בסוכה [סז] ✡ נמצא בשבת או ביום טוב במקום שאין בו סוכה כשרה [סח] ✡ האם נשים מברכות ברכת "לישב בסוכה" ואם עונות עליה "אמן" בקידוש [סט] ✡ ספרדי היענה "אמן" על ברכת.הלל של אשכנזים בר"ח. ספרדי היצא ידי חובה כשאשכנזי מקדש על יין הכשר לקידוש רק לאשכנזים (רי) ✡ התנאים לברכת "לישב בסוכה" [ע] ✡ עוד מקרים מעניינים שמברכים ברכת "לישב" ✡ קידושא רבא בחג הסוכות מתי מברכים את ברכת "לישב בסוכה" [עב, עג] ✡ ברכת "לישב בסוכה" בקידוש ליל שבת של חול המועד [עד] ✡ רק בליל החג הראשון חובה לאכול פת בשיעור המחייב לאוכלה בסוכה [עה] ✡ דין הלימוד והתפילה בסוכה ✡ מתי חייבים ללמוד בסוכה [עו] ✡ מתי מותר ללמוד בבית המדרש [עז] ✡ תפילה בבית הכנסת או בסוכה [עח]


פרק י': דין ישיבת הסוכה בלילה הראשון: הקידוש, הסעודה והשינה


הכניסה לסוכה והקידוש בלילה הראשון [א] ✡ סדר הברכות בקידוש [ב] ✡ מי שהחליף את סדר הברכות [ג] ✡ האם הקידוש נאמר בעמידה או בישיבה [ד] ✡ אמירת הקידוש בקול ובכוונה [ה] ✡ לא יקדשו כמה אנשים בבת אחת [ו] ✡ הטעמים לברכת שהחיינו ועד מתי יכול לברכה [ז] ✡ מי שברך שהחיינו בשעת בניית הסוכה [ח] ✡ אשה – אם תענה "אמן" על ברכות "שהחיינו" ו-"לישב בסוכה" [ט] ✡ מי שנאלץ לקדש מחוץ לסוכה- האם צריך לחזור ולברך שהחיינו [י] ✡ קידש ושינה מקום בשל הגשמים, היקדש שוב [יא] ✡ סדר הברכות בקידוש ליל יום טוב שני [יב] ✡ מי שהחליף את סדר הברכות בליל יום טוב שני [יג] ✡ דין חיוב האכילה בסוכה בליל יום טוב הראשון (ובגולה גם ביום טוב השני של גלויות) [יד] ✡ כוונת האכילה בליל יו"ט ראשון [טו] ✡ שיעור הפת למצוה זו [טז] ✡ שמברך "לישב" בסעודה זו אף על כזית [יז] ✡ באיזו פת יוצאים ידי חובה: ✡ פת, ויש אומרים גם בפת הבאה בכיסנין [יח] ✡ כנ"ל - בלחם מטוגן או מבושל [יט] ✡ אופן אכילת הפת בליל יום טוב הראשון. ✡ שיאכל הכזית בכדי אכילת פרס [כ] ✡ כשאוכל כביצה, שיאכל כל כזית בכדי אכילת פרס [כא] ✡ כשאוכל הכזית האם יאכלנו עם לפתן או בלעדיו [כב] ✡ זמן אכילת הפת בסוכה בלילה הראשון. ✡ אכילת הכזית אחר צאת הכוכבים [כג] ✡ טעה ואכל הכזית בבין השמשות [כד] ✡ אכל הכזית אחר חצות או אחר עלות השחר [כה] ✡ עוד מדיני זמן אכילת הכזית פת [כו] המקבל על עצמו יו"ט מפלג המנחה, הרשאי לקיים מצוות עשה דאורייתא השייכת ליו"ט (כמצה או אכילת יו"ט א' דסוכות). תוס' ר"י החסיד הוא גם תוס' רבי יהודה משירליאון (סב) ✡ עוד מדיני הסעודה בלילה הראשון. ✡ מי חייב באכילת ליל יום טוב ראשון [כז] ✡ יורדים גשמים בליל החג הראשון, כיצד ינהג [כח] ✡ דינים נוספים השייכים לחיוב הלילה הראשון (מצטער בשינה, חולה, מי שכבתה התאורה בסוכתו) [כט] ✡ דיני הטועה בלילה הראשון של סוכות ולא אמר "יעלה ויבוא": ✡ נזכר קודם שסיים ברכת "בונה ירושלים" [ל] ✡ נזכר אחר שסיים ברכת "בונה ירושלים" [לא] ✡ נזכר אחר שהחל בברכת "הטוב והמטיב" [לב] ✡ שכח לומר אז "רצה והחליצנו" [לג] ✡ שכח לומר "רצה והחליצנו" וגם "יעלה ויבוא" [לד] ✡ הטועה שצריך לומר את ברכת "אשר נתן" ואינו יודע את נוסחה [לה] ✡ דין המסופק אם אמר "יעלה ויבא" או "רצה והחליצנו" בברכת המזון בליל ראשון של סוכות [לו] ✡ שכח לומר "יעלה ויבא" בלילה הראשון כשאוכל בביתו [לז] ✡ דין אשה ששכחה לומר "יעלה ויבא" בברכת המזון בסוכות. ✡ לא לשבוע בערב החג אחר הצהרים [לט] ✡ מי שחלם חלום לא טוב בערב סוכות, עד מתי יכול להתענות תענית חלום [מ] עוד מדיני אלה [מא] פטור מצטער בלילה הראשון של החג. קידוש הלילה הראשון. כוונה לצאת ידי חובת סעודת שבת ויום טוב. שינה בסוכה בלילה הראשון כשיורדים גשמים. מי שיצא ידי חובת ברכת "לישב" ואכילת כזית הפת בליל א' דסוכות, היכול להוציא אחרים בברכה (צג)


פרק י"א: דין הפטורים מהסוכה


הקדמה לדיני הפטורים מהסוכה [א] ✡ דין חיוב הנשים בסוכה ✡ כל הנשים פטורות מסוכה [ב] ✡ אשה מקבלת שכר על ישיבת הסוכה, והאם מברכת "לישב" [ג] ✡ איש - היברך לאשה ברכת "לישב" [ד] ✡ עוד מדיני אשה בסוכה [ה] ✡ החיוב בסוכה לילדים, גרים ועוד. ✡ ילדים - מאיזה גיל חייבים בסוכה [ו] קטן שנעשה בר מצוה באמצע חג סוכות, היברך "שהחיינו" בכניסתו הראשונה לסוכה כבר חיוב מהתורה. כנ"ל כשנעשה בר מצוה באמצע ספירת העומר. כנ"ל כשנכנס למצוות באמצע פסח ואוכל מצות. האם הדלקת נר חנוכה הינה מצוה אחת הנמשכת ח' ימים או כל יום מצוה בפני עצמה (יג). ✡ לא להאכיל מחוץ לסוכה ילד שחייב לאכול בסוכה [ז] המותר למיספי לקטן איסורי דאו' ודרבנן ע"י אביו, ע"י בי"ד או ע"י אחרים. חלוקת הגילאים של הקטן לענינים אלה (יד). ✡ גר צדק, חיובו בסוכה [ח] ✡ טומטום ואנדרוגינוס, חיובם בסוכה [ט] טומטום ואנדרוגינוס, היברכו על ציצית ותפילין. אנדרוגינוס האם הינו בריה בפני עצמה. המותר לאשה ללבוש ציצית ולהניח תפילין. מיכל בת שאול היתה מניחה תפילין. לא היה לה ולד עד יום מותה. היתה לה נשמה של איש. הרמ"א ידע את הזוהר הקדוש ואף חיבר עליו פירוש. חיבר גם את ספר תורת העולה על הקרבנות המשלב קבלה ופילוסופיה (יז) ✡ דין החולים והמטפלים בהם ✡ חולים ומשמשיהם פטורים מהסוכה [י] ✡ הגדרת חולה הפטור מהסוכה [יא] ✡ מתי משמשי החולה פטורים מהסוכה [יב] ✡ עוד מדיני חולה [יג] משרת קבוע של חולה סיעודי, החייב בסוכה. החשיבות להעסיק דוקא משרת יהודי לחולה סיעודי. חיוב בסוכה למי שמקיז דם בסוכות ולמי ששותה משקה לשלשל (כז) ✡ חיוב בסוכה לזקנים רגילים ולזקנים מופלגים [יד] ✡ דין מצטער הפטור מן הסוכה. ✡ עיקר דין מצטער הפטור מהסוכה [טו] ✡ מצטער פטור מהסוכה דוקא כשדרך בני אדם להצטער מאותו דבר [טז] ✡ מצטער פטור מהסוכה ורשאי להיות בביתו דוקא כשבביתו אין לו צער [יז] ✡ צער בשינה אינו פוטר מאכילה בסוכה, ולהפך [יח] ✡ צער מחמת קור, חום, רוח, יתושים, ריח רע וכדומה. ✡ סוגי הצער הפוטרים מהסוכה (כנ"ל, וכן מחמת גשם וחושך) [יט] ✡ הגדרת צער מחמת רוח [כ] ✡ הגדרת צער מחמת חום וחרקים [כא] ✡ הגדרת צער מחמת קור [כב] ✡ דין ירידת גשמים בסוכה. ✡ בשעת הגשם פטורים מהסוכה [כג] ✡ גשמים בעת האוכל ✡ כמות הגשם הפוטרת מאכילה [כד] ✡ מי שאינו יודע להעריך את כמות הגשם הפוטרת מהאכילה בסוכה [כה] ✡ הפטור בשעת הגשם, דוקא כשיורד עליו ועל שולחנו [כו] ✡ אכל בסוכה והחל גשם, והלך לביתו ופסק הגשם [כז] ✡ בשל הגשם התחיל לאכול בביתו, ואז פסק הגשם [כח] ✡ גשמים בעת השינה ✡ פרטי דין הישן בעת הגשם [כט] ✡ כמות הגשם הפוטרת מהשינה בסוכה [ל] ✡ גשמים ביום הפוטרים מהשינה בסוכה [לא] ✡ עוד מדיני הישן והאוכל בסוכה בעת הגשם [לב] הישן בסוכה בגשם כשמעליו הגגון סגור, ולאחר מכן פסק הגשם. מתי חובתו להסיר את הגגון. כנ"ל אם פסק הגשם כשהוא באמצע סעודתו (עא) ✡ עוד מדיני ירידת גשמים ✡ טפטוף מהסכך לאחר הגשם, הילך לסוכת חברו [לג] ✡ היוצא מהסוכה בשל הגשם - יצא בהכנעה [לד] ✡ דין המצטער בלילה הראשון של החג ✡ האם המצטער בלילה הראשון של החג חייב באכילת כזית מהפת בסוכה [לה] ✡ לילה הראשון של החג - שינה בגשם בסוכה [לו] ✡ דין חולה שאין בו סכנה בלילה הראשון של החג [לז] ✡ כבתה התאורה בסוכה בלילה הראשון של החג החיוב לאכול כזית מהפת בְסוכה [לח] ✡ עוד מהלכות מצטער הפטור מהסוכה ✡ הישן כשידיו ורגליו כפופות הנחשב כמצטער [לט] ✡ הוצאת השולחן מהסוכה כשישן בה בצפיפות [מ] ✡ כשיש אורחים בסוכה ומתבייש לבקשם לצאת - הפטור מהסוכה [מא] ✡ כשבעל חובו או שונאו בסוכה ומתבייש להכנס אליה - הפטור מהסוכה [מב] ✡ כבתה התאורה בסוכה בשבת [מג] ✡ משמשי המצטער - החייבים בסוכה [מד] ✡ לכתחילה לבנותה שלא במקום צער [מה] ✡ בנאה במקום צער לשינה - היוצא ידי חובת אכילה בה, ולהיפך [מו] ✡ בנאה בחצר בית משותף והרעש רב, היוצא ידי חובת שינה בה [מז] ✡ חייב לבנות את הסוכה אף במקום רחוק מביתו [מח] ✡ הפטור מסוכה ובכל זאת יושב בה [מט] ✡ דין מצטער, באיזה סוגי צער [נ] סוכה שמצטער לאכול בה בשל צפיפות כגון סעודת מצוה (קח). צער להורים שבנם ישן בסוכה (קח) ✡ דין חתן, ברית מילה וסעודת מצוה בסוכה ✡ חתן ושושביניו, חיובם בסוכה [נא] ✡ חתן ושושביניו - בליל יו"ט ראשון בסוכה [נב] ✡ ברית מילה בסוכה [נג] ✡ סעודות מצוה בסוכה [נד] ✡ חיוב אבל בסוכה ✡ אבל, חיובו בסוכה [נה] ✡ חיוב שלוחי מצוה בסוכה [נו] ✡ דין שלוחי מצוה המקבלים שכר [נז] ✡ חיוב שלוחי מצוה כשמצאו סוכה [נח] ✡ חיוב חיילים ושוטרים במצוות סוכה ✡ חיילים - הנחשבים כשלוחי מצוה [נט] ✡ חיוב בסוכה לחיילים בבסיס קבע [ס] ✡ חיוב בסוכה לחיילים בפעילות מבצעית [סא] ✡ חיילים באימון, החייבים בסוכה [סב] ✡ חיוב בסוכה לאנשי בטחון הפועלים נגד תושבי יש"ע וכדו' [סג] ✡ חיוב שומרים, פועלים וכדומה, במצוות סוכה ✡ חיוב בסוכה לשומרי מפעלים ואזורי בניה [סד] ✡ חיוב בסוכה לפועלים ולמוכרים בחנויות [סה] ✡ חיוב הולכי דרכים במצוות סוכה ✡ הולכי דרכים עיקר הדין אם פטורים מסוכה [סו] ✡ דין הולכי דרכים באוטובוס ובמטוס [סז] ✡ פטור מטיילים ממצוות סוכה מדין הולכי דרכים [סח] ✡ שאר הפטורים ממצוות הסוכה ✡ עוד דיני פטורים מהסוכה [סט] משגיחי כשרות בזמן עבודתם, החייבים בסוכה (קמד) ✡ אף הפטורים מסוכה חייבים לשמוח בחג. עיקר מצות שמחה הינה לשמח את המסכנים [ע].


פרק י"ב: מדיני הסוכה בשבת, ביום טוב, וביום השביעי והשמיני של החג


מדיני הדלקת הנרות בסוכה בשבת וביום טוב [א] ✡ בניית דפנות הסוכה והנחת הסכך בשבת או ביו"ט [ב - ז] ✡ בשבת וביו"ט אסור לבנות סוכה. אסור אז להעמיד הדפנות אף ללא חיבורן לדבר אחר. אסור להעמיד הדופן בין אם היתה ונפלה ובין העמדתה לראשונה [ב] בניית הסוכה בשבת וביו"ט, האסורה מדאו' (ג) דין מחיצה מתרת (ד) העמדת דופן הגורמת רק להגדלת השטח הכשר, בשבת ויו"ט. רש"י מתיר לעשות מחיצה מתרת בשבת ויו"ט (ה) ✡ קשירת דפנות הנעות ונדות ברוח, כדי להכשירה בשבת וביו"ט [ג] ✡ פריסת סדינים על דפנות העשויות שתי בלבד או ערב בלבד כדי להכשירן לכולי עלמא, בשבת ויום טוב [ד] ✡ איסור הנחת הסכך בשבת ויום טוב [ה] ✡ האיסור הוא בין בסיכוך כולה ובין בסיכוך חלקה. האיסור הוא בין אם מניחו לראשונה ובין אם הניחו כבר ונפל, ואפילו אין לו סוכה אחרת [ו] ✡ דין אמירה לגוי בשבת וביום טוב להניח הסכך או הדפנות [ז] ✡ דין בונה ביו"ט. מגבן ביו"ט. מתי מצרפים את ד' בעל העיטור לגבי אמירה לגוי בשבת. יישוב סתירות בפמ"ג ובמ"ב (יג) ✡ פתיחת גגון ויריעות שמעל הסכך, וסגירתן, בשבת וביום טוב✡ פתיחת גגון שמעל הסכך וסגירתו בשבת ויום טוב [ח] ✡ פריסת יריעה בשבת וביום טוב בשל ירידת גשמים, כשפורסה מעל הסכך או מתחתיו, וקיפולה אז [ט-יג] ✡ בניית הסוכה בבין השמשות של שבת ויום טוב, וביום טוב שני של גלויות [יד]✡ עשיית מלאכה בשבת ויו"ט בבין השמשות ע"י גוי (ל) ✡ הנאה מסוכה שנעשתה באיסור בשבת או ביום טוב [טו] ✡ צדדי ההלכה באיסורי הנאה ממלאכת שבת ויו"ט. טעמים להקל באיסור ההנאה ממלאכת שבת ויו"ט (לג) ✡ מקרים מיוחדים שמקלים ברשויות שבת על ידי סוכה כשרה [טז] ✡ תמצית דיני שבת ויום טוב שדננו בהם בפרקים אחרים בקונטרס זה [יז] ✡ עוד מדיני הסוכה בשבת. סוכה על עשבים (לט)✡ דין ברכת "לישב בסוכה" בקידוש בליל שבת ובקידושא רבא בשבת ויום טוב [יח] ✡ פירוק הסוכה ביום השביעי של החג, והוצאת הרהיטים וכלי הבית ממנה ביום זה [יט] ✡ הכנת הבית ליום טוב האחרון של החג [כ] ✡ הכנסת כלי הבית והרהיטים מהסוכה בערב יום טוב האחרון של החג [כא] ✡ קצת מדיני הסוכה בשמיני עצרת. כיצד ינהג הרוצה להמשיך לאכול ולישון בסוכה (פה בארץ) בשמיני עצרת [יב] כנ"ל, כיצד ינהגו בארצות הגולה (מז) ✡


פרק יג: עוד מדיני חג הסוכות


דיני הטועה ולא אמר "יעלה ויבוא" בברכת המזון [א] ✡ דין אשה ששכחה לומר "יעלה ויבוא" בברכת המזון [ב] ✡ דין שמחת בית השואבה לאבל [ג] ✡ הפרידה מהסוכה: נישוק הסוכה לחיבוב מצוה, והבקשה לעתיד [ד] פירוש סעודת הלוויתן שלעתיד לבא (ח)