פרק ה: הלכות תפילת שחרית של ראש השנה
א. יש נוהגים להשכים בבוקר ראש השנה לפני עלות השחר ולהתפלל כוותיקין עם הנץ החמה, ומנהג נכון הוא. ואף אם קשה לו, מכל מקום ישתדל לקום לפני הנץ החמה, אך גם זה אינו חובה.
ב. בכל ימות השנה, ובפרט בימי ראש השנה, צריך שליח הציבור לדעת את הלכות התפילה, ושהתפילה תהיה שגורה בפיו.
ג. נהגו הספרדים בתפילת שחרית של ראש השנה (וכן בכל עשרת ימי תשובה) לומר פעמיים "ה' הוא הא־לוהים, ה' הוא הא־לוהים" אחר מזמור "ארומימך ה'". למנהג כולם אומרים את פסוקי דזמרה כמו בשבת, אך כשראש השנה חל בחול יש נמנעים מלומר פסוק "מזמור שיר ליום השבת". וכן נוהגים הספרדים וחלק מהאשכנזים לומר את מזמור "שיר המעלות, ממעמקים קראתיך ה' " אחר אמירת "ישתבח".
ד. נהגו הספרדים בתפילת יוצר בשחרית של ראש השנה (גם כשחל באמצע השבוע) להתפלל כתפילת יוצר של שבת, מלבד הקטע "לא־ל אשר שבת" שאומרים אותו רק כשחל בשבת. ואילו האשכנזים מתפללים את תפילת יוצר בראש השנה שחל באמצע השבוע כמו בחול, אך לפני "המאיר לארץ" מוסיפים הם פיוטים ככתוב במחזורים. ויש מהם שלא נוהגים לאומרם.
ה. בענין התוספות והשינויים בתפילת העמידה ובקדיש ראה מה שכתבנו לעיל (בפרק ג' סעיפים ב' - י"א, ט"ו, י"ט - כ"ה).
ו. חזן שבחזרת הש"ץ טעה ואמר "הא־ל הקדוש" במקום "המלך הקדוש" באופן שצריך לחזור , צריך הוא לחזור לראש תפילת העמידה. ויש מהספרדים הסוברים שיחזור רק לתחילת ברכת "אתה קדוש".
ז. יש מהספרדים הנוהגים לומר פיוט "ה' שמעתי שמעך יראתי" בין תפילת הלחש לחזרת הש"ץ בשחרית של ראש השנה ויום הכיפורים, יש הנוהגים לאומרו רק בתפילת מוסף, ויש שאין אומרים אותו כלל, וכל אחד יעשה כמנהגו.
ח. כששליח הצבור חוזר על תפילת העמידה בקול רם, על הקהל להאזין היטב, לכוון לברכותיו ולענות אמן על הברכות. ומותר לקהל לומר בלחש את התפילה בימים הנוראים בחזרת הש"ץ יחד עם הש"ץ, ואף מותר להזכיר שם שמים שבנוסח התפילה, אך יזהרו שלא לומר את סיום הברכות (דהיינו את המילים "ברוך אתה ה'" וכו'), אלא אז ישתקו ויענו "ברוך הוא וברוך שמו" ו"אמן".
ט. המתפלל ביחיד במקום שהציבור מתפללים מוקדם, יכוון להתפלל את תפילת העמידה בעת שהציבור מתפללים אותה. ודין זה נוהג רק בשלוש שעות ראשונות של היום.
י. נהגו האשכנזים לומר פיוטים בחזרת הש"ץ, והספרדים לא נהגו כן.
יא. אחר חזרת הש"ץ נהגו לומר "אבינו מלכנו". ואם חל ראש השנה בשבת נהגו האשכנזים שלא לאומרו, ואף כשחל ראש השנה בערב שבת אינם אומרים "אבינו מלכנו" במנחה, וכן במנחה של ערב שבת תשובה. אך רוב הספרדים נהגו לאומרו בין בחול ובין בשבת, אלא שאינם מזכירים כלל בראש השנה שום ענין של חטא ועוון בדרך וידוי. ויש מהספרדים שלא נהגו לומר כלל "אבינו מלכנו" בשבת. ומכל מקום לדעת כולם מותר לומר פסוקים שיש בהם הזכרת חטא.
יב. אחר אמירת "אבינו מלכנו" אומרים קדיש "תתקבל". ונהגו הספרדים לומר לאחר מכן פיוטים (הכתובים במחזורים לפני "ברוך שאמר"), וישנם מנהגים נוספים בדבר: יש הנוהגים לומר פיוטים אלה לפני "ברוך שאמר", ויש מהספרדים הנוהגים לומר פיוטים לפני "ישתבח". אך רבים מהפוסקים כתבו לבטל מנהג זה, ולא לומר פיוטים בתוך פסוקי דזמרה.