פרק כב: מדיני השמיטה השייכים לשנה השמינית
מבוא
א. דיני השמיטה בשנה השמינית מתבטאים בין השאר לגבי הפרשת תרומות ומעשרות, לגבי הצורך לשמור על קדושת הפירות, הירקות וכדומה, לגבי ביעור היבולים מהבית (כשהם נגמרו לגמרי מהשדות והמטעים), ועוד, כמו שבס"ד נכתוב לקמן.
מדיני הפירות בשנה השמינית
ב. פירות העץ שהגיעו לשליש גידולם בשנת השמיטה, יש להם קדושת שביעית גם בשנה השמינית.
ג. שטחי המטעים והגינות שיש בהם יבולי שביעית, שיש להפקירם בשנת השמיטה, אכן הם הפקר עד התאריך שבין כ"ג חשוון לראש חודש כסליו של השנה השמינית (=שהוא זמן עונת הגשמים השניה). לאחר זמן זה מותר לנעול לגמרי את הגינות, המטעים, הפרדסים וכדומה, כבכל שנה רגילה.
ד. זמן הביעור של יבולי השביעית (כשנגמר אותו סוג של יבול בשדות ובמטעים) - כנ"ל בפרק כ' - ברוב סוגי הפירות הוא בשנה השמינית.
ה. איסור ספיחין נוהג גם בתחילת השנה השמינית עד זמנים מסוימים (כמבואר במקורות). ולאחר זמנים אלה מותרים הספיחים, אף אם ידוע שירק מסוים נזרע בשמיטה עצמה, שמותר לאוכלו. וזמני תום איסור ספיחין לגבי כל סוג וסוג של ירק, מתפרסמים מידי שמיטה ושמיטה על ידי הרבנות הראשית ועל ידי "מכון התורה והארץ" וכדומה.
מדיני הירקות בשנה השמינית
ו. ירקות ופירות שנקטפו בשנת השמיטה, מעיקר הדין יש להם קדושת שביעית, ואם נקטפו בשנה השמינית, אך רוב גידולם היה בשנת השמיטה, גם כן יש להם קדושת שביעית.
דיני ארבעת המינים בשנה השמינית
ז. אתרוגים הנקטפים למצוות נטילתם בחג הסוכות: בין אם נקטפו בשמיטה, ובין שנקטפו בשנה השמינית, יש בהם קדושת שביעית. ומותר לקנותם רק ממי שיש לו תעודה שגידלו אותם והם משווקים בהיתר כגון על ידי אוצר בית דין, או על פי היתר מכירה.
ח. אתרוגים המשווקים על ידי אוצר בין דין, לכתחילה יש לגבות עליהם תשלום אחיד, ללא הבדל בין כשרים למהודרים. וראה עוד כאן במקורות.
ט. אתרוגים שנקטפו בשנה השמינית, יש להפריש מהם תרומות ומעשרות ללא ברכה. ומן הראוי לתת מהם בפועל מעשר ללוי, כדי שלא יהיה פקפוק על הבעלות שלהם שהתורה אמרה שארבעת המינים צריכים להיות בבעלותו של הנוטל.
י. נחלקו הפוסקים אם יש קדושת שביעית בהדסים ובלולב. ודעת רוב הפוסקים שאין בהם קדושת שביעית. ובערבות אין קדושת שביעית. ומה שאין לו קדושת שביעית מותר לקנותו כרגיל, אך אין לקנותו מאדם המוכר אתרוגים בדרכים אסורות.
יא. מותר למשמש בידיים אתרוג שיש לו קדושת שביעית, וזאת אף על פי שקליפתו מתקלקלת מעט.
יב. שאר דיני ארבעת המינים השייכים לשמיטה, ראה כאן במקורות, וכן מה שבס"ד כתבנו בספר מקראי-קודש, הלכות ארבעת המינים (לפי המפתחות, כל דבר דבור על אופניו).
עוד מדיני השמיטה השייכים לשנה השמינית
יג. עוד מדיני השמיטה השייכים לשנה השמינית, ראה כאן במקורות.