פרק יב: סדר התפילה בחנוכה
אמירת "על הנסים" בתפילות העמידה, ודין הטועה בכך.
א. החל מערבית של ליל כ"ה בכסלו ובמשך כל שמונת ימי החנוכה אומרים "על הנסים" בתפילה בברכת "מודים" לפני אמירת "ועל כלם יתברך", ובברכת המזון בברכת הארץ, לפני המילים "על הכל ה' אלקינו אנחנו מודים לך" (ולצורך זה נוהגים האשכנזים להכריז "על הנסים" בערבית של הלילה הראשון בין הקדיש לתפילת העמידה). והטעם שתיקנו לומר זאת דוקא בברכות אלה הוא מכיון שחנוכה עניינו הוא הודאה על הנס, ושתי ברכות אלה הן ברכות ההודאה.
ב. מי ששכח ולא אמר "על הנסים" בתפילה, אם נזכר בכך לפני שאמר את המילה "ה'" בחתימת הברכה (של "הטוב שמך ולך נאה להודות"), אפילו שאמר את המילים "ברוך אתה", יחזור ויאמר מהמילים "על הנסים" וכו' וימשיך "ועל כולם" וכו'. ואם נזכר בכך רק לאחר שהזכיר את שם "ה'" לא יחזור אלא יסיים את הברכה, ואינו רשאי לסיים את הברכה במילים "למדני חוקיך" כדי שיראה כאומר פסוק ויוכל לחזור ולומר "על הנסים", וכן אינו רשאי לומר "על הנסים" בין "מודים" לברכת "שים שלום", אלא ימשיך את התפילה כדרכו.
ג. מי שלא הזכיר "על הנסים" בתפילה עד שסיים את ברכת "מודים" טוב שלאחר שאמר "יהיו לרצון" הראשון לפני שמתחיל "אלקי, נצור", או לפני שאומר "יהיו לרצון" השני יאמר: "מודים אנחנו לך על הנסים" וכו' עד סוף "על הנסים". והאשכנזים יאמרו זאת דרך בקשה.
ד. אם טעה בהלכה, וחשב שכיון שלא אמר "על הנסים" בתפילה צריך לחזור על תפילת העמידה ואכן כך עשה, ולאחר שגמר את תפילת עמידה החל לחזור עליה, מיד כשנזכר שלפי הדין אינו צריך לחזור יפסיק את תפילתו, ואפילו באמצע ברכה. ואם נזכר לאחר שאמר את המילים "ברוך אתה ה'" של ברכה מברכות התפילה צריך להמשיך ולומר "למדני חוקיך".
ה. טעה ואמר "על הנסים" בברכת העבודה (המתחילה במילים "רצה ה' אלקינו בעמך ישראל"), כגון במקום שאומרים "יעלה ויבא". אם נזכר בכך בברכת "מודים" יאמר שם שוב "על הנסים" כתיקונו. ואם נזכר בכך לאחר שסיים את ברכת "מודים" ימשיך את התפילה כדרכו, ואין אמירתו בברכת "רצה" מעכבת.
ו. העומד באמצע תפילת העמידה ורואה שלא יספיק לשמוע קדיש או קדושה אלא אם כן ידלג או יקצר את נוסח "על הנסים", אינו רשאי לדלג או לקצר זאת, אלא ימשיך את תפילתו כתיקנה אף על פי שיפסיד ענית קדיש או קדושה. וכן בראש חודש אין לדלג "יעלה ויבא" כדי להספיק לשמוע קדיש או קדושה, ואפילו בתפילת ערבית של ליל ראש חודש אין לעשות כן.
ז. אף בתפילת מוסף של שבת חנוכה ומוסף של ראש חודש טבת יש לומר "על הנסים". ואם שכח דינו כשוכח בשאר הימים.
אמירת "על הנסים" בברכת המזון, ודין הטועה בכך.
ח. כבר כתבנו לעיל (בסעיף א') שיש לומר "על הנסים" גם בברכה השניה של ברכת המזון. ואף שם אם שכח לומר "על הנסים" ונזכר לפני שאמר את שם "ה'" בחתימת הברכה של "על הארץ ועל המזון" חוזר לומר "על הנסים". ואם אמר כבר "ברוך אתה ה'" בסיום הברכה אינו חוזר. ואף במקרה זה אינו רשאי לסיים את הברכה במילים "למדני חוקיך", או לומר "על הנסים" בין סוף ברכת הארץ לבין תחילת ברכת "בונה ירושלים", אלא ממשיך את הברכה כדרכו ואם טעה בהלכה, ולאחר שגמר את ברכת המזון חזר שוב לאומרה, יפסיק במקום שנזכר, וכנ"ל (בסעיף ד').
ט. מי שלא הזכיר "על הנסים" עד סיום ברכת הארץ בברכת המזון טוב שכאשר יגיע ל"הרחמן" יאמר דרך בקשה: "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כמו שעשה לאבותינו בימים ההם בזמן הזה, בימי מתתיה" וכו'. ויש אומרים זאת בנוסח שונה במקצת, וכל אחד יעשה כמנהגו. ובראש חודש טבת יאמר זאת אחר אמירת "הרחמן הוא יחדש" וכו'.
י. אם נמשכה הסעודה ביום השמיני של חנוכה עד ליל תשיעי, האשכנזים יאמרו "על הנסים" בברכת המזון, ואילו הספרדים יש מביניהם הסוברים שיש לומר "על הנסים", ויש הסוברים שאין לאומרו.
יא. אין מזכירים מעין המאורע (כגון "על הנסים") בחנוכה בברכה מעין שלוש. ואם טעה והזכיר אין זה מעכב, ואינו חוזר לברך.
עוד מדיני "על הנסים".
יב. אין הבדל בכל הדינים הנ"ל בין יום חול לבין שבת.
יג. יש לומר בנוסח "על הנסים": "לשכחם [או לאשכנזים "להשכיחם"] תורתך [ולא "מתורתך"] ולהעבירם מחוקי רצונך". וכן "שמונת ימי חנוכה אלו". וכן נהגו לומר: "כשעמדה מלכות יוון הרשעה על עמך ישראל". אך יש שכתבו לומר גם את מילת "עליהם" אחר מילת "כשעמדה". חוץ מהדברים הללו שהתקבלו להלכה, ישנם כמה חילוקי מנהגים, כגון שיש הנוהגים לומר "על הניסים" ויש שאומרים "ועל הנסים". יש אומרים "על הנחמות ועל המלחמות שעשית לאבותינו" ויש משמיטים את המילים "ועל המלחמות". יש אומרים "בימי מתתיה" ואחרים אומרים "בימי מתתיהו". יש הקוראים את מילת "חשמונאי" כשהאל"ף מנוקדת בחיריק ומבוטאת, והנו"ן בקמץ, ויש שקוראים מילה זו כאשר הנו"ן בפתח והאל"ף נחה. וכן ישנם עוד כמה חילוקי מנהגים בין הספרדים לבין האשכנזים בנוסח "על הנסים", וכל אחד יעשה כמנהגו.
אמירת ההלל בתפילות שחרית בחנוכה.
יד. בכל יום משמונת ימי חנוכה גומרים את ההלל בתפילת שחרית ואומרים לאחריו חצי קדיש (מלבד בראש חודש וכן בשבת, שאז אומרים קדיש "תתקבל"). ובאמצע ההלל מותר לענות לקדושה, ולחצי קדיש (כמבואר במקורות). ויש מהספרדים הסוברים שרשאי לענות אז "אמן" אף כששומע ברכה.
טו. יש אומרים שנשים חייבות באמירת הלל בימי החנוכה, ויש שפוטרים אותן. ומכל מקום כבר נהגו הנשים לגמור את ההלל בחנוכה. יש אומרים שהנשים הספרדיות תאמרנה את ההלל בברכה, ויש חולקים ואוסרים להן לברך על אמירתו. ואילו הנשים האשכנזיות אינן מקפידות לומר הלל בכל יום מימי החנוכה, אך אם רוצות, רשאיות הן לאומרו בברכה.
טז. נהגו הספרדים, שהמתפללים בבית האבל גומרים את ההלל בחנוכה בברכותיו, ואף האבל עצמו גומר בחנוכה את ההלל בברכה. ואילו האשכנזים נוהגים שאין האבל אומר כלל את ההלל בחנוכה, ואילו לגבי שאר המתפללים בבית האבל יש מהם האומרים שיאמרו הלל, ויש אוסרים. ולמעשה נהגו האשכנזים שהאבל יוצא מהחדר שבו מתפללים ושאר הציבור אומרים את ההלל.
עוד שינויים בתפילות בחנוכה.
יז. במנחה של ערב חנוכה וכן בכל שמונת ימי חנוכה אין אומרים וידוי ותחנון. וכן אין אומרים בחנוכה את מזמור "למנצח... יענך ה' ביום צרה", וכן צידוק הדין. למנהג האשכנזים אין אומרים בשחרית של חול "יהי רצון" שנוהגים הם לומר אחר קריאת התורה, ולמנהג הספרדים אין אומרים את מזמור "תפילה לדוד" שלאחר "ובא לציון".
יח. יש אומרים שלפני "שיר של יום" בחנוכה יש לומר רק את המילים "היום יום פלוני בשבת", ואין ממשיכים לומר "השיר שהיו הלויים אומרים בבית המקדש". יש מהספרדים שנהגו לומר "שיר של יום" ואחריו "מזמור שיר חנוכת הבית לדוד" (ובראש חודש אומרים לפניו "ברכי נפשי"), ויש מהם שנהגו לומר רק את "מזמור שיר חנוכת הבית" בלא "שיר של יום". ויש מהאשכנזים שנוהגים לומר "מזמור לאסף" במקומו. וכל אחד יעשה כמנהגו.
יט. על הספרדים להמשיך במנהגם כבכל ימי השנה ולהתחיל את מזמור "ארוממך ה'" שלאחר "הודו" בלא הפסוק "מזמור שיר חנוכת הבית לדוד". וסומכים על כך שיאמרוהו לפני סיום התפילה, כנ"ל בסעיף הקודם.
כ. אותם האשכנזים הנוהגים לומר בכל יום בערבית "שיר למעלות, אשא עיני" וגו' לפני "עלינו לשבח", אומרים במקום זאת בחנוכה "מזמור שיר חנוכת הבית".
כא. נוהגים הספרדים שלא לומר את פרק "במה מדליקין" בתפילת ליל שבת של חנוכה, ואילו האשכנזים אומרים אותו כמידי שבת בשבת. ועוד מדיני התפילות בחנוכה ראה כאן במקורות.