פרק כא: ביעור המעשרות והוידוי על כך
מבוא
א. טרם גישתנו ללמוד את הלכות ביעור המעשרות, עלינו להדגיש שיש הבדל בין האמור בפרק הקודם, שהוא ביעור (ביעור בשריפה ממש, או בהפקרה) של יבולי השביעית , כשאותו סוג של צמח נגמר בשדות, ודבר זה נעשה בכל שנת שמיטה ושמיטה - לבין ביעור המעשרות, והוא להפריש תרומות ומעשרות מכל המאכלים שהיו צריכים להפריש מהם תרומות ומעשרות וטרם הופרש מהם. ואין זה קשור כלל דווקא ליבולי השמיטה עצמה. ודבר זה נעשה בשנה הרביעית לאחר שנת השמיטה, וכן בשנת השמיטה עצמה.
מהלכות ביעור המעשרות
ב. ביעור המעשרות פירושו שיגמרו להפריש (כבסעיף הבא) מכל מה שחייב בתרומות ומעשרות וטרם הופרש ממנו, או שספק אם הופרש ממנו.
ג. דבר זה כולל: 1) הפרשת התרומות והמעשרות. דבר המתבטא בהוצאתם הצידה בפועל של התרומות והמעשרות משאר הגידולים החקלאיים. 2) אם ניתן הדבר, לתת מעשר ראשון ללוי ומעשר עני לעני. 3) לחלל את הקדושה שבמטבע של פדיון מעשר שני (למטבע אחרת, לכף סוכר וכדומה). כמו כן צריך: 4) לפדות את נטע הרבעי שנשאר לפדותו. וכן לפדות את המטבע ששימש לפדיון נטע רבעי. 5) להפריש חלה מכל המוצרים שברשותו, שצריך להפריש מהם חלה, והיא טרם הופרשה. וזאת אף אם אין ברצונו כעת לאכול מהם.
ד. את ביעור המעשרות יש לעשות בשנה הרביעית שלאחר השמיטה, ובשנת השמיטה עצמה. את הדברים הנ"ל יש לבער בערב יום טוב אחרון של פסח (היינו ביום האחרון של חול המועד). ויש אומרים שיש לבערם עד ערב פסח (היינו לפני כניסת החג).
ה. בענין הפרשת תרומות ומעשרות מקופסאות שימורים סגורות, ראה כאן במקורות.
ו. מי שלא נהג כראוי ולא ביער את המעשרות כראוי, אין היבולים נאסרים באכילה, ומכל מקום יפריש מיד כשיוכל. אולם יבולים שלא קיימו בהם את מצוות מעשר שני ונטע רבעי, לדעת רוב הפוסקים נאסרו באכילה. ומי שלא חילל את מטבעות המעשרות - אסור לו להשתמש בהם עוד.
וידוי המעשרות
ז. בזמן בית המקדש היתה נוהגת מצוות וידוי המעשרות, ביום טוב אחרון של פסח, בשנה הרביעית לשמיטה ובשנת השמיטה עצמה. והיינו לבוא לבית המקדש ולומר את הפסוקים שבספר דברים (פרק כ"ו פסוקים י"ב-ט"ו).
ח. אך כיום, שלצערנו בית המקדש חרב, ואין לנו לא כהנים בעבודתם ולא לויים בדוכנם ובזמרם, רצוי - ולא חובה - לומר פסוקים אלה - כזכר למקדש - בשביעי של פסח סמוך לתפילת מנחה, וקוראים זאת מתוך חומש. ויש המהדרים לקרוא זאת בכותל המערבי.
ט. את הלכות תרומות ומעשרות כתבנו בס"ד בספר קיצור מקראי קודש (חלק א' - בהלכות ט"ו בשבט). ואת פירוט דיני ביעור המעשרות כתבנו בס"ד בספר מקראי קודש, הלכות ליל הסדר (פרק ב' הערה פ"ב).