פרק יא: הלכות הדלקת נרות החנוכה בליל שבת ובמוצאי שבת
הדלקת הנרות בערב שבת חנוכה (היינו לפני כניסת שבת).
א. לכתחילה נכון בערב שבת חנוכה (היינו ביום ששי) להתפלל תפילת מנחה לפני שידליק את נרות החנוכה. ואם לא התפלל מנחה מבעוד יום, יש אומרים שיתפלל ביחידות, ידליק נרות חנוכה, וילך לבית הכנסת לשמוע קדיש וקדושה של מנחה. ויש חולקים ואומרים שאם לא התפלל מנחה מבעוד יום, ידליק קודם נרות חנוכה ואח"כ ילך לבית הכנסת להתפלל מנחה בציבור.
ב. בערב שבת מדליקים בברכה נר חנוכה תחילה ואח"כ נר שבת. ויש אומרים שאין להקפיד בכך אלא כאשר האשה היא המדליקה גם את נרות החנוכה וגם את נרות השבת. ומכל מקום לא יקדימו להדליקם לפני פלג המנחה, שהוא שעה ורבע זמנית לפני הלילה.
ג. אדם שהדליק את נרות השבת וטרם הדליק את נרות החנוכה, אך עדיין לא קיבל שבת במחשבתו, רשאי להדליק אחר כך נרות חנוכה בברכה, אף על פי שיש מי שמחמיר בכך. במה דברים אמורים - באיש. אך אם האשה הדליקה את נרות השבת ובעלה איננו עמה, לא תשוב היא להדליק את נרות החנוכה אלא תאמר לאדם אחר שיברך את ברכת "להדליק", ותמשיך היא לברך את ברכת "שעשה נסים", ואם צריך תברך גם את ברכת "שהחיינו", ולאחר מכן יעשה הוא עבורה את מעשה ההדלקה. ויש חולקים ואומרים שהיא תברך את כל הברכות והאחר ידליק.
ד. יש אומרים שאם האיש מדליק את נרות החנוכה והאשה מדליקה את נרות השבת אין להקפיד מי ידליק קודם, ויש מחמירים ואומרים שאף במקרה זה צריך להקדים את הדלקת נרות החנוכה. ומכל מקום אף לדעת המחמירים, אם האשה דחוקה בזמן, רשאית היא להדליק את נרות השבת מיד כשגמר הבעל להדליק את נר החנוכה הראשון, ואף הוא ימשיך בהדלקתו.
ה. בערב שבת חנוכה יש להשתמש בנרות ארוכים, או לשים כמות שמן מספקת כדי שידלקו הנרות לפחות חצי שעה אחר זמן ההדלקה (היינו אחר השקיעה או אחר צאת הכוכבים, כל אחד לשיטתו). ולכן במקום שנוהגים להדליק נרות שבת ארבעים דקות לפני שקיעת החמה (כגון הנוהגים כן בירושלים ובפתח תקוה), יש לדאוג לכך שנרות החנוכה ידלקו במשך כשעה ועשר דקות, למנהג המדליקים כל יום בשקיעה. והנוהגים להדליק כל יום בצאת הכוכבים, צריכים נרותיהם לדלוק לפחות במשך כשעה וחצי. ובמקום שנוהגים להדליק נרות שבת עשרים ושתים דקות לפני השקיעה (ברוב המקומות בארץ) ידאגו לכך שנר החנוכה ימשיך לדלוק כחמישים ושתים דקות לשיטה הראשונה (של המדליקים כל יום בשקיעה), ולפחות כשעה ועשר דקות לשיטה השניה (של המדליקים בכל יום בצאת הכוכבים). ויש מקילים להדליק בכל מקום (אף בירושלים) את נרות החנוכה בערב שבת כעשרים וחמש דקות לפני השקיעה. ויש מקילים עוד ומתירים להדליק כרבע שעה לפני השקיעה (ויש מקילים יותר מכך, כמבואר במקורות). ומכל מקום לדעת כולם אם אינו יכול להדליק את הנרות למשך פרקי זמן אלה (כגון שאין לו נרות מספיק ארוכים או שהכלי אינו מכיל כמות שמן למשך זמן בעירה זה), יניח לפחות בנר הראשון שמדליק כמות שמן כזו או נר שעוה גדול כדי שתמשך דליקתו עד חצי שעה אחר זמן ההדלקה (כנ"ל), ובשאר הנרות יניח שמן כפי יכולתו, ואז יוכל לברך על ההדלקה. אך אם אין לו אפילו נר אחד שיוכל לדלוק עד חצי שעה אחר זמן זה, ידליק את הנרות בלא ברכה. וראה מה שכתבנו לעיל (בפרק ב' סעיף ט').
ו. מי שטעה והדליק בערב שבת (היינו ביום ששי) נרות או כמות שמן שאין בהם שיעור מספיק כדי שידלקו נרות החנוכה בליל שבת, אם שם לבו לכך לפני שנכנסה השבת יכבה את הנרות, יוסיף את החסר וידליקם שוב בלא ברכה (וראה עוד לעיל בפרק ז' סעיפים ה' וו').
ז. גם בערב שבת (היינו ביום ששי) צריך להניח את נרות החנוכה במקום שלא תכבה אותם הרוח (במיוחד משנכנסה שבת) כשפותח וסוגר את הדלת. ואם אכן הניחם במקום שהרוח בודאי תכבה את הנרות כשיפתח או יסגור את הדלת, אסור לו לסוגרה או לפותחה. וכן אין להניח בערב שבת את החנוכיה כשהיא קבועה לדלת באופן שהיא נעה עם הדלת בעת פתיחת וסגירת הדלת. ודין נר חנוכה שכבה לפני כניסת שבת ראה לעיל (בפרק ז' סעיף ו').
ח. מי שאין לו שמן או נרות המספיקים גם לנר שבת וגם לנר חנוכה, כגון חייל שנזדמן לו נר אחד, יקחנו לנר שבת ולא לנר חנוכה. ואם יש לו יותר נרות, יקח נר אחד לנר שבת והשאר לנרות חנוכה (כמבואר במקורות).
ט. חיילים הישנים כל אחד בחדרו, אך אוכלים יחד בחדר אוכל משותף, אם יש להם בערב שבת מספר מוגבל של נרות, ידליקו נר א' כנר שבת עבור כולם בחדר האוכל, ובחדרים לא ידליקו כלל נרות שבת, אלא ישתמשו בשאר הנרות לנרות חנוכה. למנהג האשכנזים יקח כל אחד נר אחד לנר חנוכה וידליקנו בברכה. ולמנהג הספרדים עדיף שבכל חדר ידליק אחד מהם את כל הנרות הדרושים לאותו לילה כולל נרות ההידור ויוציא את כולם בהדלקתו, מאשר שכל אחד ידליק רק נר אחד. ומכל מקום, הספרדים לא יברכו על הדלקה זו אם בני ביתם מדליקים עבורם.
הדלקת נר חנוכה במוצאי שבת:
ט(1).
י. מנהג הספרדים שהמבדיל בביתו במוצאי שבת חנוכה יקדים את ההבדלה להדלקת נר חנוכה. ואילו אצל האשכנזים המנהגים חלוקים בדבר. יש המקדימים את ההבדלה, ויש המקדימים את ההדלקה. וכל אחד יעשה כמנהגו.
יא. מי שהדליק נר חנוכה במוצאי שבת קודם ההבדלה על הכוס (כגון המתפללים בבית הכנסת), לא יברך בהבדלה ברכת "בורא מאורי האש" על נרות החנוכה. ובזמן הזה שמדליקים בתוך הבית יש מקילים בשעת הדחק אם אין לו נר אחר. ומי שנוהג להקדים את ההבדלה מותר לו לכתחילה להבדיל על נר החנוכה שהוא עתיד להדליק, וזו אף מצוה מן המובחר, ובלבד שיכבנו טרם שיברך על הדלקת נרות החנוכה, וכן שישאר בנר שיעור מספיק כדי לדלוק אחר - כך לפחות חצי שעה.
יב. יש מי שאומר שהנוהגים שלא לעשות מלאכה בכל מוצאי שבת עד שיעור שעה וחמישית השעה מהשקיעה, כדעת רבנו תם, גם במוצאי שבת חנוכה לא ישנו ממנהגם וידליקו נרות חנוכה אחר זמן זה. ויש אומרים, שאם נוהג הוא כך רק כחומרא, ולא מעיקר הדין, ידליק את נרות החנוכה במוצאי שבת זו כשאר העם. ואם אשתו אינה נוהגת כלל להחמיר כדעת רבינו תם, ראה דינו במקורות.
יג. טוב להכין כבר מערב שבת את הנרות למוצאי שבת, על מנת שיוכלו להדליקם מיד במוצאי שבת.
יד. דין הדלקת נר חנוכה בבית הכנסת בערב שבת ובמוצאי שבת ראה לעיל (בפרק י' סעיפים י"א-י"ג).