פרק כה: מדיני השמיטה בבית המקדש
[פרק זה נכתב על ידי ידידי, הרה"ג עזריה אריאל שליט"א. "מכון המקדש". ירושלים עיה"ק]
א. אין להביא קרבנות מתבואת השביעית, מפני שפירות השביעית נועדו לאכילה, ולא לשריפה והקטרה על המזבח, ומטעמים נוספים. לפיכך, מנחות ונסכים בשנה זו באים מתבואת השנים הקודמות, או מתבואת חוץ לארץ.
ב. כמו כן, אין לקנות מדמי שביעית קרבן בהמה או עוף.
ג. יוצאים מכלל זה קרבן העומר בפסח ושתי הלחם בשבועות, מאחר שהם צריכים לבוא דווקא מתבואת ארץ ישראל, ומן התבואה החדשה שצמחה בשנה זו. לפיכך מותר לקצור את ספיחי השעורה והחיטה לצורך הבאת העומר ושתי הלחם, ואף להקטיר את הקומץ מן העומר על המזבח ולאכול את שיירי העומר ואת שתי הלחם.
ד. על מנת לוודא שיישארו ספיחים בכמות מספקת לצורך קרבנות אלו, בית הדין ממנה שומרים שישגיחו על הספיחים שצמחו מאליהם. השומרים מקבלים שכר על שמירתם, והוא משולם מכספי תרומת הלשכה.
ה. נחלקו הדעות האם מצוות הביכורים נאמרה גם בפירות השביעית.
ו. בשביעי של פסח בשנת השמיטה, כמו גם בשנה הרביעית לשמיטה, נוהג במקדש וידוי המעשרות, לאחר ביעור כל התרומות והמעשרות של שלוש השנים הקודמות. זהו דין תורה, אך יוחנן כהן גדול ביטל את הווידוי למעשה, מפני שלא היו נותנים את כל התרומות והמעשרות כהלכתם, ואסור לומר דבר שקר לפני המקום. על הפרטים המדויקים שמחמתם התבטל הווידוי, ועל תוקפו של הביטול לדורות, הדעות חלוקות.
ז. במוצאי שנת השביעית, בחג הסוכות, עם ישראל כולו, אנשים נשים וטף, מתקהל במקדש לשמוע את קריאת התורה מפי המלך או הגדול שבישראל. מעמד זה הוא מעין קבלת תורה מחודשת כיום נתינתה מסיני.