פרק יא: איסור מסחר ביבולי השביעית
פתיחה
א. כתוב בתורה: "וְהָיְתָה שַׁבַּת הָאָרֶץ לָכֶם לְאָכְלָה" (ויקרא כ"ה, ו'). ודרשו על כך חכמינו זכרונם לברכה, שפירות ושאר יבולי השביעית מותרים באכילה אך אסורים בסחורה, ואיסור זה הינו מהתורה (וראה במקורות).
פרטי דינים באיסור זה
ב. איסור סחורה ביבולי השביעית חל על המוכר, וכן על הקונה שקונה על מנת למכור.
ג. מי שקנה (או קטף) יבולי שביעית לצורכי משפחתו, ונשאר לו מהם, מותר לו למכור ליהודי אחר את הנותר.
ד. אדם המוכר את יבולי השביעית באיסור, אסור לקנותם ממנו.
ה. במקרים שאסור לקנות יבולי שביעית באופן רגיל, הרי שמותר לקנותם ב"הבלעה". פירוש הדבר, שקונה מצרך הקדוש בקדושת שביעית יחד עם מוצרים שאינם קדושים בקדושת שביעית, והתשלום יקבע על המצרכים שאינם קדושים, והכסף של המוצר הקדוש בקדושת השביעית יבלע בסכום הכללי. וישנן שתי דעות בפוסקים מתי ניתן ליישם זאת, כמבואר במקורות (וראה עוד כאן במקורות כמה מדיני קניה בהבלעה).
ו. יבולים שגדלו בקרקע של גוי, או בקרקע שנמכרה לגוי בהיתר מכירה, אין בהם איסור סחורה, ומותר למוכרם באופן רגיל.
איסור שקילה ומדידה
ז. גם כשמוכרים את יבולי השביעית באופן המותר (כנ"ל בפרקנו), אסור לשקול אותם במדויק, אלא ימדוד אותם בהערכה ובאומדנא לא מדויקת. וראה עוד לקמן (פרק י"ד סעיף ט"ו).
ח. חכמינו ז"ל תיקנו שאף יבולים של גויים, וגם יבולים מיובאים, אסור למודדם בעת המכירה. ובמקום שרוב היבולים הם של היתר מכירה, או של היתרים אחרים, יש מתירים למוכרם במשקל כרגיל. ונראה שכן המנהג להקל.
איסור פריעת חוב ביבולי שביעית
ט. אסור לתת את יבולי השביעית כתשלום עבור חוב. ולכן אסור לתיתם כחלק מתשלום לפועליו עבור עבודתם. וראה עוד לעיל (פרק ח' סעיף ה' סעיף קטן 10).